Stäng fönster Halmstad kn, STENINGE 13:1 STENINGE KYRKA

Steninge kyrka ligger i en samlad kyrkby med byggnader placerade söder om kyrkan.

I sydost ligger ett gulmålat trähus som tidigare var lärarbostad. Huset byggdes om hösten 2002. Bredvid huset finns en ekonomibyggnad med fasader av röd korrugerad plåt. I sydväst ligger en skola med L-formad plan och gulmålad träfasad. I väster finns en vaktmästarebyggnad som byggdes 1990. Även denna har en L-plan samt fasad med rödmålad locklistpanel. I norr finns en gammal likvagnsbod som flyttades dit 1957. Fasaderna är idag täckta med en korrugerad plåt. Man önskar riva detta hus.

Kyrkan kringgärdas av en skalmur som i norr går över i en brant grässlänt. Huvudingången är placerad i väster genom en svart smidesjärngrind med utsmyckade detaljer. Fram till kyrkans huvudentré i väster leder en mönsterlagd gång av gatsten. Runt kyrkan leder grusade gångar. Gravvårdarna är lagda i N-S riktning. Några av gravvårdarna har grusfyllning och naturstenskarm.

På kyrkogården finns planterade buskar och träd. I söder är muren rakt huggen och senare tillkommen, troligtvis på 1960-talet. Äldre svarta lyktstolpar med smidesinfattade glaslyktor samt överdel av kopparplåt finns utplacerade på kyrkogården, liksom bänkar av trä med svarta sidostycken av järn. I öster finns en tillbyggd, senare tillkommen kyrkogårdsdel. En trappa av natursten leder ner till den nyare delen. Denna delar upp sig i två etapper. Den första kom till 1957 och den andra 1999. Tidigare har det suttit grindar här men de är borttagna. I den nyare delen finns också grusade gångar och trädrader formade som en allé. I N finns en svart smidesgrind, häckar och i sydost en urnlund som tillkom 1999. Här finns också en grind av zink i samma utformning som huvudgrinden i väster. Dessutom finns en nytillkommen skalmur med runda stenar.