Stäng fönster Stockholm kn, FYRFÄRGSPENNAN 1 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde med lamellhus och punkthus i kvarteren FYRFÄRGSPENNAN 1 och REVERSALET 1, belägna på en höjd sydväst om Vällingby Centrum. I den ursprungliga planen för Vällingby omgav en mur av lamellhuslängor centrumanläggningen, som endast förverkligades genom det långa slingrande lamellhuset i kvarteret Fyrfärgspennan. Huset, och planen har sin motsvarighet i Kärrtorp, i kvarteret Långe Jan 2, som också det ritades av Hjalmar Klemming för Svenska bostäder 1949. I kvarteret Reversalen i öster finns ett svagt svängt lamellhus som bildar områdets avgränsning i öster mot Vällingbyvägen. Lamellhuset i kvarteret Fyrfärgspennan 1 är en 300 meter lång slingrande sammanhängande huskropp som ligger på randen av en brant mot sydväst. En portik i mitten av huslängan leder ner till ett parkstråk med gångvägar på sluttningen nedanför huset. I kvarterets norra del finns ett vinkelbyggt lamellhus som bildar en mindre gård som ansluter till den parkmark som omger tre punkthus i den nordvästra delen av kvarteret. Punkthusen är placerade på kuperad mark med berg i dagen, resliga tallar och ekar. Mellan husen finns lekskulpturen "Mor och barn" av konstnären Ture Johansson. Punkthusen är en av fyra punkthusgrupper som omger och markerar centrumanläggningen. Samtliga hus har gräsbevuxen förgårdsmark med rika buskplanteringar och mindre lövträd. Terrasseringar av natursten och naturstenstrappor med järnräcken följer den kuperade terrängen intill husen. På parkmarken i mellan lamellhusen i områdets sydöstra del finns Jan Pers stuga, den enda kvarvarande torpstugan från den agrara byn Vällingby.