Stäng fönster Tibro kn, TIBRO PRÄSTBOL 1:3 TIBRO GRAVKAPELL

Beskrivning
Kapellet färdigställdes 1930 efter ritningar av kyrkoarkitekt K M Westerberg som låg bakom restaureringen av Kyrkefalla kyrka. Dess orientering är åt nordost. Kyrkogårdens äldsta del invigdes 1906 och ligger i den norra delen. Kapellet är beläget i dess nordöstra ände. Mot Hjovägen begränsas denna del av kyrkogården av en stödmur, beväxt med en låg häck. Häcken har en öppning med två grindstolpar av sten krönta av varsin kula. Dessa bär upp en smidd pargrind. Från denna leder en rak gång fram till kapellets portal. Denna korsas vinkelrätt mitt på av en likadan gång och delar detta äldre parti i fyra delar. Gångarna är båda kantade av lövträd. Från gången mot kapellet löper gravstensraderna vinkelrätt. En del av dem kantas av häckar. Den korsande gången fortsätter sin raka axel åt sydost även genom den senare utvidgningen. Det äldre partiet av kyrkogården avgränsas i sydost av två grindstolpar av sten och en häck på var sin sida om nämnda gång. Den nyare delen skiljs här av medelst en fri yta. Mot vägens vändplats avgränsas denna av en mur i halvrundel. Mellan rundeln och gången står ett stort sorgeträd i form av en kastanj. På andra sidan gången är en större och fri rektangulär yta med ett stort stenkors i nordöstra änden. Bakom detta är en minneslund omsluten av oval med taxushäckar samt en kallmur. Den nya delen av kyrkogården tillkom 1946 efter ritningar av stadsarkitekt Bertil Hök och är en typisk skogskyrkogård, dock med räta gravstensrader. Bibehållandet av det befintliga skogsbeståndet har dikterat gravkvarterens utformning. Den raka gången fortsätter in i den glesa talldominerade barrskogen. Till att börja med är gravstenarna lagda i rader parallellt med gången och kantade av häckar. Linjerna är inte helt regelbundna och räta. Längst i sydost går gången in i utvidgningen från 1959, vars arkitekt var Samuel Kaldén, FST och som utökades 1978 efter ritningar av Lundquist och Jacobsson, Uppsala. Gångar och kvarter ligger här i fyra cirklar som skär varann. I mitten är en liten springbrunn. Mot vägen avgränsas kyrkogården av en liten stödmur. Vid den rektangulära parkeringen i väster är en öppning som har tre grindstolpar av sten inramande en pargrind och en enkel grind, alla av järn. Mot skogen avgränsas kyrkogården av ett trästaket. Vid samma utvidgning tillkom det urngravsområde som upptar en björkbeväxt kulle i norra änden av kyrkogården. Formen på kyrkogården är rektangulär, men avrundad i norr där den följer konturerna av nämnda kulle. Inhägnaden består där av ett smidesjärnsstaket som löper till en enkel pargrind nordost om kapellet. Sydost om kapellet är två åttasidiga grindstolpar i granit som kröns av smidda pinjekottar och bär upp en smidd pargrind.