Stäng fönster Tibro kn, BJÖRKEN 11 HÖGÅSKYRKAN

Beskrivning
Kyrka och församlingshem är uppförda kring en rektangulär innergård år 1966 efter ritningar av Carl Hampus Bergman. Kyrkan befinner sig i den sydöstra delen av anläggningen och har koret orienterat mot nordost. Anläggningen utgör en femhörning med den 1982-83 uppförda församlingsdelen som en trekant i sydväst. Gården är kringbyggd på alla sidor med envåningslängor och ett entréparti i sydhörnet. Detta är överbyggt med ett platt trätak klätt med svart plåt. På undersidan korsar takbjälkarna varann och över dem ligger ett rödmålat brädtak. Centralt placerad finns en flack kupol av hårdplast. Bjälkarna är laserade i mörkbrunt. Förutom förankring i omgivande byggnader bärs taket upp av tre träpelare. Överbyggnaden är från 1983. Innergården är täckt av betongplattor. I östra änden finns en plantering med buskar, bl.a. rhododendron. I mitten står den ursprungliga dopfunten i betong. Längan åt nordost inrymmer samlingssal och sakristia. Dennas väggparti utgörs mot gården av ett helglasat väggparti med mörkbruna fönsterposter. Fasaden mot nordost är försedd med finkornig gul puts och har få fönsteröppningar. Här finns en souterräng-våning. Takfallet är enkelsidigt och svagt sluttande mot gården. Det är klätt med svart plåt. Mitt på fasaden löper en stor vattenkastare, likaså i svart plåtklädsel, ut från takskägget. Längan åt nordväst inrymmer expedition och har en överbyggd entré i väst och till större delen glasade väggar. De oglasade partierna är liksom taket klädda i svart plåt. På anläggningens utsida i nordväst är väggen försedd med ovannämnda gula spritputs och har likaså souterräng-våning. Några av fönstren är av villatyp. Taket sluttar svagt från nordost för att plana ut i sydväst. Gavelpartiet i nordost kröns i vardera hörn av en skorsten och en ventilationstrumma, båda klädda i samma svarta plåt. Mellan dessa sluttar gaveln åt söder. Den sydvästra längan rymmer församlingsdelen och har ett mer artikulerat fasadparti med burspråk i söder och avfasade hörn. Detta parti uppfördes 1982-83. Sockelpartiet har gulmålad grov spritputs liksom det fönsterlösa hörnet i söder. Mitt på fasaden finns en glasad pardörr. Under taköverbyggnaden finns en entré vinklad mot gången upp till anläggningen. Mot vägen i sydväst bildar församlingsdelen en trekant som skjuter ut från de annars rektangulära längorna kring gården. Den gör flera utkragningar med avfasade hörn och uppvisar en sousterrain-våning med barnverksamhet. En liten entré finns i det södra hörnet. Fönstren är enlufts med murpelare emellan sig. Väggarna har grov spritputs i en något mattare gul kulör än den övriga anläggningen. Ovanför den övre fönsterraden är väggen klädd med liggande rödmålad träpanel upp till takfoten. Takfallet är enkelsidigt, sluttande åt sydväst och beklätt med svart plåt. I väst finns en överbyggd sidoentré till såväl markplan som sousterrain. Norr om denna tar expeditionsdelen vid och här upphör den nämnda fasadartikuleringen. Denna triangulära bygnadskropp kröns av en klockstapel bestående av två obehandlade betongskivor. Stapeln bär upp en klockkammare med starkt sluttande sadeltak. Detta är klätt med falsad kopparplåt i förskjutna falsar och taket kröns av ett kors.