Stäng fönster Trollhättan kn, ROMMELE 4:10 ROMMELE KYRKA

Beskrivning
ROMMELE KYRKA är belägen i öst-västlig riktning på en kyrkogård som sannolikt är av medeltida ursprung. Anläggningen består idag av två olika partier som ligger på olika nivåer, den äldre delen kring kyrkan och en yngre del öster om kyrkan nedanför åsen. Mellan de båda delarna finns en trädbevuxen slänt med parkliknande karaktär. I muren alldeles väster om vapenhuset står en vitputsad stiglucka, uppförd 1710. Söder om kyrkan står den rödmålade klockstapeln på ett rundat postament av kallmurad natursten.

Kyrkogården kantas i väster och söder av den gamla byvägen, i öster av jordbruksmark och i norr av en parkering. När kyrkan byggts år 1707 muromgärdades kyrkogården. Under sista halvan av 1800-talet anlades på sluttningen öster om kyrkan en mindre parkanläggning. Kring 1907 utvidgades kyrkogården åt öster till att omfatta ett markparti öster om höjden där kyrkan är belägen. Enligt uppgift omplanerades detta kring år 1950 efter ritningar upprättade av stadsträdgårdsmästaren Hermansson i Trollhättan. Denna nedre, nyare del är rektangulär och kantas av en låg oxelhäck medan den äldre delen, med en närmast oregelbundet oval form, kantas av en stödmur av kalksten. En trädkrans av bland annat alm och kastanjeträd löper runt hela kyrkogården. Ingång till kyrkogården sker via grindarna i norr, väster eller sydost. Till gravarna söder om kyrkan kommer man också från byvägen via en ålderstigen stentrappa.

Under 1800-talet och en bit in på 1900-talet fanns ett så kallat härbärge på kyrkogården nära vägen i kyrkogårdens södra del. När detta togs ned är okänt. Kring år 1965 anordnades en urnlund i den skogsbevuxna slänten mellan de båda delarna.

En grusad trätrappa förenar den övre och övre kyrkogårdsdelen. Det nedre kyrkogårdspartiet domineras av en stram uppbyggnad med gravar i räta rader. Det övre söder om kyrkan karaktäriseras däremot av tätt liggande gravvårdar placerade i något bågformade rader. Norr om kyrkan finns endast ett fåtal gravvårdar på en rundad gräsplan, omgärdad av en grusgång. En grusad gång leder även runt kyrkan och till trappan öster om koret. På det nedre partiet finns både grusade gångar samt gångar som belagts med betongplattor.

KLOCKSTAPELN
Klockstapeln, som är uppställd rakt söder om kyrkan, uppges härstamma från år 1774. Den är av den öppna klockbockstypen och har rödmålade ben klädda i lockpanel. Den står upphöjd på ett rundat postament av kallmurad natursten. Upptill täcks den av en plåtklädd, svartmålad huv med svängda takfall, på toppen syns ett kors. Klockan är troligen från 1600-talet. År 1992 installerades elektrisk klockringning.

STIGLUCKAN
Stigluckan härstammar från 1710. Ursprungligen har det funnits två. Den är vitmålad och slätputsad och har ett valmat tak täckt av enkupigt lertegel. Över öppningen med närmast elliptiskt överstycke, syns årtalet 1710 åt väster i svartmålat smide. På dess södra och norra sida ansluter kyrkogårdsmuren. Den renoverades och försågs med nya grindar kring 1950. Senaste renoveringen företogs under år 2002, då den omputsades och ommålades.

BÅRHUS / PERSONALBYGGNAD
Kring år 1954 uppfördes ett bårhus i betong med redskapsbod efter ritningar av arkitekt Axel Forssén. Denna byggnad uppfördes vid kyrkogårdens norra spets där den kom att ersätta en äldre redskapsbod belägen på samma plats. Bårhuset byggdes om till personalbyggnad och redskapsbod år 1990 då övervåningen inreddes till personalrum och toalett och nedervåningen blev redskapsrum. Byggnaden är klädd i rödmålad liggande panel på förvandring och har vita knutar, taket är täckt med enkupigt lertegel. De höga sockeln är gråmålad.