Stäng fönster Stockholm kn, SKARVEN 1 M.FL. ÅRSTA CENTRUM

Beskrivning
Centrumanläggning från 1946-53 av riksintresse för kulturmiljövården med offentliga lokaler som teater, bibliotek, stadsdelsförvaltning och Folkets hus samt restauranger och butiker. Ett påtagligt inslag av bostäder finns i övervåningarna i de mer perifera delarna av stadsdelscentrat.

Årstas unika och berömda centrumanläggning är belägen i korsningen Årstavägen - Hjälmarsvägen. Byggnaderna är belägna på norra sidan av Årstavägen och på båda sidorna av Hjälmarsvägen. Årsta torg är hjärtat i anläggningen, en platsbildning med stor öppning i söder, en mindre i norr och med portiker genom affärslänga i öster och mot Årstavägen i sydväst. De fyra byggnader som innehåller bostäder förmedlar övergången till bostadskvarter i samtliga riktningar utom mot nordost där Årstaskolan ligger några hundra meter norrut. Norr om centrumbyggnaderna återfinns också parkeringsplats.

Torget är stensatt med smågatsten och möblerat med en central rundel omgiven av träbänkar på granitstöd. Bänkar står också uppställda vid bio- och teaterbyggnadernas fasader. I norra delen återfinns en skulpturgrupp i brons och klotarmaturer på svarta stolpar samt fyra lövträd utgör övriga inslag. I norra delen finns svängda marmorklädda murar som på 1990-talet kompletterades med nya betongmurar i samband med att en ursprungligen planerad friluftsteater med träbänkar på granitstöd kom till utförande.

De lekfullt gestaltade byggnaderna runt torget har fasader med kalkmåleri i tidstypiskt geometriska former.

I kvarteret Årstalund är byggnaderna tätt sammanlänkande av lägre byggnadskroppar på slutna innergårdar. Mot Årstavägen finns här omfattande terrasseringar av natursten och längs trottoaren står två kiosker uppställda.

I kvarteret Örsbaken på östra sida Hjälmarsvägen ligger ett trevåningshus med restaurang i bottenvåningen. Mot husets baksida är den delvis kuperade gården inhägnad och planerad med rabatter med kantsten, några stora träd och utvändiga källarnedgångar. Vid det renodlade bostadshuset i kvarteret Skarven har gården en liknande karaktär men med sittbänkar och omfattande prydnadsplanteringar.