Stäng fönster Stockholm kn, GÖRVÄLN 3 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde från 1990-talets första hälft på ett tidigare obebyggt bergsparti ovan Årsta centrum och Årstaskolan. De tre komplexa byggnadskropparna ligger längs bergets kanter och sluter sig runt två gårdar med körbara asfaltvägar och enstaka parkeringsplatser. Lekplatser och planterade partier, och ventilationshuvar från underjordiskt parkeringsgarage växlas av med ett större parti bevarad naturmark med berg i dagen ovanför torpet Årstalund. I hus 2 finns ett gruppboende med staketomgärdad uteplats i söder. Flera lägenheter i bottenvåningarna har egna uteplatser. Byggnaderna är placerade i kraftiga sluttningslägen och mellan hus 1 och 3 leder en trappa från gården till en väg till centrum utefter vilken enkelsidiga radhuslägenheter tillfogats hus 1 och 3. Dessa etagelägenheter har egna häck- eller staketomgärdade tomter. Längs vägen finns parkeringsplatser och buskplanteringar. Ett galvat stålräcke löper längs kanten till den höga terrasseringen mot Skedviksvägen. Terrassmuren av obehandlad betong sträcker sig till centrum och kragar av mot gatan och vid trappan frånl Skedviksvägen sitter konstnärlig utsmyckning i form av bucklade plåtar i blått och rostfritt utförande. I kvarterets norra ände finns infarter till parkeringsgarage i byggnadernas gavlar. Ytterligare parkeringsmöjligheter är anordnade i kvarteret Görväln på motsatt sida Skedviksvägen. En carport för ett stort antal bilar finns här innanför en bom.