Stäng fönster Västervik kn, VÄSTERVIK 5:16 GAMLA KAPELLET

Miljön kring kapellet
När Nya kyrkogården anlades sydväst om Västerviks centrum hade området en lantlig karaktär. Under 1900-talets gång har dock flerfamiljshus, villor och annan bebyggelse vuxit fram längs vägen till kyrkogården. Norr om begravningsplatsen finns idag ett villaområde med hus uppförda främst under de senaste decennierna. I söder finns ännu delvis det lantliga landskap som en gång omgärdade området. Gamla kapellet ligger relativt centralt placerat på begravningsplatsen, i det område som utvidgades 1920. Kring kapellet finns många höga tallar samt gångsystem och kvarter med mestadels grusgravar.

Begravningsplatsen
Nya kyrkogården invigdes 1913 och har sedan utvidgats i tre etapper under 1900-talets gång. Kapellet är uppfört på den del som tillkom 1920. De olika utvidgade delarna har satt sin prägel på kyrkogården. Idag upplevs begravningsplatsen som två avgränsade områden. Det ena utgörs av området före 1982 års utvidgning omgärdat av staket, häck och träd och planlagt efter traditionella mönster. Det andra området är det som tillkommit under de senaste decennierna och som utgörs av en mer oregelbunden och spridd yta som uppvisar det sena 1900-talets karaktär.