Stäng fönster Gotland kn, BUNGE BUNGENÄS 1:5 M.FL. FÅRÖSUNDS FÄSTNING

Beskrivning av byggnadsminnet
Fårösunds fästning består av tre kanonbatterier – Norra, Mellersta och Södra – som ligger inom en nord-sydlig linje om cirka 15 kilometer utmed kusten vid Fårösund. Norra batteriet ligger vid Norra gattet, cirka 10 kilometer norr om Fårösund. Mellersta batteriet ligger vid Skarvgrund knappt 3 kilometer sydost om Fårösund, medan Södra batteriet är placerat vid Bungenäs, cirka en 1 kilometer söder om Mellersta batteriet.

Södra batteriet har till största delen kvar sin ursprungliga uppbyggnad från 1880-talets andra hälft med grästäckt jordvall mot sjösidan och en öppen baksida mot land. Mot landsidan består vallen delvis av murar av huggen kalksten och på vissa ställen ryggskurna fogar. Murade valv leder till före detta förrådsutrymmen och skyddsrum. De ursprungliga uppställningsplatserna för artilleripjäser är ännu skönjbara, även om kanonerna är bortforslade. Batteriet har under 1900-talets första del försetts med tillskott i form av bland annat en bunker samt en förbindelsegång och skyttevärn av betong.

Norra batteriet har till största kvar sin uppbyggnad från sekelskiftet 1900 med omslutande grästäckt vall av kalkstensflis mot sjösidan, funktionsrum med valv gjutna av betong och murade yttermurar med kraftiga, rundade fogar mot landsidan samt stormhinder av taggtråd. I Norra batteriet finns några järnportar som sannolikt är kvar från sekelskiftet 1900, medan de flesta andra är utbytta mot stålportar senare under 1900-talets första hälft. Uppställningsplatserna för artilleripjäser och strålkastare är ännu skönjbara liksom detaljer som en vattenpump och en lejdare av durkplåt och järn. Batteriet har under första delen av 1900-talet kompletterats med ett antal nya uppställningsplatser för artilleripjäser ovanpå vallarna tillsammans med några skyttevärn och andra försvarsanordningar.

Både Södra och Norra batteriet är övergivna och i dåligt skick på grund av bristande underhåll, vandalisering och otillåten verksamhet.

Mellersta batteriet har i stora delar kvar sin uppbyggnad från sekelskiftet 1900 med omslutande grästäckta vallar av kalkstensflis, men funktionsrummen i vallarna präglas av ombyggnaden till hotell och konferensanläggning i början av 2000-talet. Material och färgskala underordnar sig i huvudsak den ursprungliga anläggningen.

Precis utanför Norra batteriets fastighetsgräns ligger ruinen efter vad som möjligen har varit den vaktstuga som uppfördes 1902. I markerna runt batterierna finns även andra mer eller mindre synliga lämningar från tiden som militär anläggning.