Stäng fönster Kristinehamn kn, ÖSTERVIK 1:8 M.FL. ÖSTERVIKS KAPELL OCH GUSTAFSVIKS FD MEJERI

Beskrivning
Parken som omger Österviks kapell omfattar ett område på ca 20 000 kvm. Parken har anlagts i engelsk stil och hade ursprungligen ett slingrande gångsystem med viloplatser samt planteringsland med frukt- och lövträd. Efter gallring och renovering av parken, inte minst under 1970- och 1980-talen, återstår idag äldre ädellövträd främst av sorterna lind, alm och ask. På våren är parken kring Österviks kapell känd för sina blåsippsbackar och sin blommande tibast. En stengärdsgård ramar delvis in parkområdet. En grusad gång leder fram till kapellets entré och vid kapellets västra fasad finns en grusad yta som sommartid möbleras med utemöbler.
Ca 50 meter nordväst om kapellet ligger Gustavsviks gamla herrgårdsmejeri från 1892. Den 1½- våning höga byggnaden, som är uppförd i tegel med vita spritputsade fasader, har en nygotisk stil som främst markeras i exteriören genom de spetsbågiga fönstren och den svagt böjda nedre delen på takfallen. Öster om kapellet finns en mindre redskapsbod och ett hemlighus.