Stäng fönster Åmål kn, MOTORN 1 THORSTENSSONS MEKANISKA VERKSTAD

Beskrivning
Byggnadsminnesförklaringen omfattar verkstadsbyggnaden uppförd i två våningar med faluröd liggande fasspontpanel och den söder om denna liggande jordkällaren samt ett uthus (ett äldre avträde). I skyddsområdet ligger ytterligare ett nybyggt avträde. Verkstadsbyggnaden uppfördes runt 1920. De övriga husen är av senare datum. Husen ligger öppet på en sluttande tomt och fastigheten begränsas i väster av en granhäck.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1994-01-24, Dnr 221-8389-91.

På CW Thorstenssons Mekaniska Verkstad i Åmål kan man se hur en familj bodde och arbetade på 1920-talet. Verkstaden är i huvudsak bevarad så som den såg ut då den grundades år 1918. Maskinerna drivs av en elmotor via remtransmission i taket. I verkstaden finns bl a också ett stort antal handverktyg och en ässja. Familjen Thorstensson bodde i en liten lägenhet i samma hus som verkstaden. Här finns även det lilla kontoret. Arbete pågår för att rekonstruera och återställa rummen och kontoret för att få en komplett miljö från tidigt 1900tal. Verkstaden och bostaden med kontoret visas för allmänheten.

En industrihistorisk utställning med produkter från Åmåls industrier är under uppbyggnad på andra våningen i byggnaden.