Stäng fönster Trollhättan kn, OLIDAN 7:1 M.FL. VÄSTERGÄRDET PÅ OLIDAN

Beskrivning
Byggnadsminnet omfattar tio putsade bostadshus på Västergärdet som är ett villaområde beläget mitt på Olidan mellan Göta älv och trafikkanalen. Bostadsområdet omges på alla sidor av skog som avskärmar det från kraftstations- och verkstadsområdet i norr och öster. I anslutning till villakvarteret ligger ett litet koloniträdgårdsområde mot sydost.

Bostadshusen är uppförda 1908/1909 och är ritade av arkitekt Svante Dyhlén på Vattenfalls byggnadskontor och byggdes som maskinist- och maskinistbiträdesbostäder för Olidestationens personal. De är byggda i tegel i en våning med inredd vind, med idag vita spritputsade fasader (tidigare slät puts finns under dagens spritputs). Byggnaderna karaktäriseras av släta fasader, höga triangulära gavelpartier, litet gavelutsprång och mångspröjsade tvåluftsfönster. Taklisten som når en bit in på gavelfasaderna bidrar till en lätt klassicerande karaktär som man annars förknippar mer med 1920-talet. Detsamma gäller balkongerna som bärs upp av kolonnliknande stolpar. Sadeltaken är klädda med en äldre typ av cementtegel.

Dyhlén var intresserad av moderna internationella strömningar inom arkitekturen och har vid Västergärdet influerats av tysk villaarkitektur. Byggnadsstilen, som avviker från äldre svensk byggnadstradition, kan hänföras till internationell traditionalism.

I kvarteret finns två hustyper, den ena har en förhållandevis kort långsida, med frontespis som avslutas uppåt i en spets. Dessa hus bestod ursprungligen av två lägenheter, bottenvåningens med entré från långsidan och övervåningen med ingång från gaveln. Till denna hustyp hör Västergärdet nr 2-7, (fastigheterna Olidan 7:1-6). Idag är alla dessa hus utom ett (nr 5 - Olidan 7:4) ombyggda till enfamiljshus, vilket främst inneburit att en del innerväggar tagits bort (de som avskilt trapphuset från bottenvåningens övriga rum).

Den andra hustypen är lite större med förhållandevis längre långsida, entréer finns på båda långsidorna samt köksingång på ena gaveln. Frontespiser har på dess hus en rundad spets upptill. Till denna hustyp hör Västergärdet nr 8-11(fastigheterna Olidan 8:1-3, samt Olidan 9:1), även dessa hus är idag enfamiljshus (utom nr 10 - Olidan 8:2).

Samtliga bostadshus är exteriört helt intakt bevarade, även interiört finns mycket av äldre fast inredning kvar i form av dörrar och lister. Äldre rumsindelningar har ofta förändrats något, oftast har avdelningar i köksregionen i form av skafferier och diskrum tagits bort liksom väggar i trapphusen när två lägenheter blivit ett enfamiljshus.

Idag avgränsas tomterna i många fall av en häck eller vitmålat trästaket, främst mot gatan. Troligen var detta mindre vanligt tidigare då husen fungerade som Vattenfalls tjänstebostäder på bolagets mark. För övrigt är områdets enhetliga stil väl bibehållen.

Inom skyddsområdet, nordväst om bostadshusen, har tidigare stått ett flertal uthusbyggnader, dessa är idag försvunna och i området står istället ett par plåtklädda garagebyggnader. Utanför byggnadsminnets skyddsområde, mot sydväst, står två gulmålade trähus. Dessa är ritade av samme arkitekt och uppförda av Vattenfall samtidigt med de putsade husen. Husen har tegeltäckta mansardtak och fasader med locklistpanel. De vitmålade knutarna och frontespisernas hörn har formen av släta pilastrar som tillsammans med ett par vita lisener på långsidorna ger även trähusen klassicerande drag. Öster om bostadshusen, i kanten av koloniområdet, ligger två rödfärgade träbyggnader, vars funktion ej utreddes vid inventeringen 2007, den ena förefaller dock vara en stallbyggnad.