Stäng fönster Mariestad kn, LÄRKAN 2 MARIESTADS TEATER

Beskrivning
Mariestads teater ligger i nordvästra hörnet av kvarteret Lärkan i stadsdelen Trädgården. Tomten, som utgjordes av en kålgård innan teatern byggdes, ligger i korsningen Kungsgatan och Österlånggatan som tidigare kallades Kålgårdsgatan. Teaterbyggnaden vänder gaveln mot Kungsgatan och långsidan mot Östra långgatan.

Väster om teatern står ett mindre reveterat tvåvåningshus känt som Skomagasinet. Vid den senaste ombyggnaden av teatern 1991-92 inrättades kapprum och WC i husets bottenvåning som byggdes ihop med teatern via en förbindelsegång som mot Kungsgatan givits formen av ett plank.
Söder om teaterbyggnaden finns en asfalterad yta mellan teatern och angränsande byggnader. Öster om teatern bildas en innergård mellan teatern, Skomagasinet och kulissmagasinet på tomtens östra del, en ny byggnad som har formen av ett äldre gårdshus med rödfärgad träpanel och pulpettak. Mellan Skomagasinet och kulissmagasinet finns en liten gräsmatta, längs de äldre byggnadernas väggar finns buskar och planteringar. Gårdsplanen är grusad med gångar av släthyvlad kalksten. Mot söder avgränsas gården av ett rödfärgat plank med gula trägrindar som löper från kulissmagasinets södra gavel och ansluter mot teaterns östra långsida.