Stäng fönster Åmål kn, KRONAN STÖRRE 5 FLICKSEMINARIET

Beskrivning
Byggnadsminnet fd. Flickseminariet utgörs av byggnaden i sydöstra hörnet av kvarteret Kronan Större i stadsdelen Plantaget i centrala Åmål. Det är ett timmerhus uppfört i två våningar med fasader i gulbeige locklistpanel. Byggnadsminnesområdet omfattar en äldre tomt i i sydöstra hörnet av kvarteret Kronan Större som nu ingår i den större fastigheten Kronan Större 5. Området avgränsas i söder och öster av Södra Ågatan resp. Rålinsgatan (fd. Plantagegatan) och mot väster av Lilliestiernska gårdens magasinsbyggnad. Norra delen av den sammanslagna fastigheten är bebyggd med två moderna bostadshus i två våningar belägna utanför skyddsområdet. Fd. Flickseminariet används idag som förskola och byggnadsminnesområdet har karaktären av lekpark med sandlådor, gungor etc. Större delen är grästäckt yta med spridda lövträd och buskar, i västra delen har på senare tid tillkommit en lekstuga och en förrådsbyggnad, båda små faluröda byggnader av trä. Ytterligare en förrådsbyggnad i samma kulör som huvudbyggnaden är placerad mittemot denna intill Rålinsgatan.