Stäng fönster Götene kn, BJURUM 8:2 LILLA BJURUM

Beskrivning
Lilla Bjurum var under medeltiden en befäst gård med omgivande vallgrav. Denna är ännu mer eller mindre synlig och omsluter platsen för huvudbyggnaden som står på en liten höjd. Endast huvudbyggnaden och fd stallet/vagnboden strax utanför vallgraven återstår av mangårdens byggnader, en 1700-talsflygel har rivits på 1990-talet. Gårdsmiljön påminner om en engelsk park där den ligger väl inbäddad av stora lövträd, och vallgraven är mot norr uppdämd i en vattenspegel. Den grustäckta gårdsplanen framför huvudbyggnaden är mera symmetriskt arrangerad med en hjärtformad plantering framför huset och fyra tujor pacerad längs fasaden. I övrigt är marken gräsklädd.

Gårdsplanen avgränsas mot nordväst av vallgraven, som här rätats ut och löper i rät vinkel mot det axiella arrangemang i nordvästlig riktning som bildas av den långa uppfartsvägen med huvudbyggnaden i fonden. Vallgravens överfart kantas på vardera sidan av två grovt huggna stenpållare förbundna med kedjor. På NV sidan står två vitputsade grindstolpar på en låg stenmur. På norra sidan vägen står det sk "adjutantstallet" och vagnboden i timmer med vasstak. En allé tar vid och följer uppfartsvägen till den plats där denna ansluter till landsvägen, här står ytterligare ett par vitputsade grindstolpar. Ett stycke mot NV ligger gårdens fd ekonomibyggnader på södra sidan vägen och fd arrendatorsbostaden på den norra sidan.