Stäng fönster Sala kn, GARVAREN 1 COLLIANDERSKA GÅRDEN

Beskrivning
Anläggningen upptar tre åttondelar av kvarterets yta och ligger i dess östra del. Bebyggelsen omringar gårdsplanen utefter hela tomtgränsen och infarten tillsluts med en port. Två av husen är bostads- och affärshus med placering utefter de två gågatorna. Resten är uthus som byggts om för nuvarande verksamheter, restaurang, galleri m m. Gårdsplanen är asfalterad samt har gräsytor, större lövträd, buskar och rabatter.
Gården byggdes upp efter stadsbranden 1736 men någon byggnad anses vara ännu äldre och hitflyttad efter branden. Sedan början av 1800-talet har gården bebotts av personer i läderbranschen - carduansmakare, garvare och läderhandlare. Den kallas allmänt Norrmanska gården efter carduansmakare P D Norrman. Andra namn anläggningen haft är Collianderska gården och Östergrenska gården. Anläggningen är idag tämligen hårt restaurerad.