Stäng fönster Götene kn, KOLLÄNGEN 1:9 KÅLLÄNGENS GAMLA TINGSHUS

Beskrivning
Kållängens tingshus ligger vid den gamla sträckningen av riksvägen mellan Götene och Lidköping ett par hundra meter söder om nuvarande vägen. Platsen utgjorde tidigare ett viktigt vägskäl där vägen söderut mot Broby ansluter strax väster om tingshusplatsen som ligger på vägens södra sida. Tingshuset är omgivet av två bostadshus med en öppen plats i mitten. De två andra byggnaderna utgör manbyggnaderna till byns två gårdar, Kållängen 1 & 2, dessa har fungerat som gästgiveri och skjutshåll. Mellan husen och mot vägen finns skyddande trädrader och buskar. Vid den västra mangårdsbyggnaden finns en låg stenmur mot vägen. Sedan gästgiveri- och skjutshållstiden finns här bevarade en rad av stenpållare. På dessa sitter rester av järnbeslag där en lång järnstång tidigare var fäst längs raden av pållare. Vid denna tjudrades hästarna. Gårdarnas ekonomibyggnader är placerade på östra resp. västra sidan om mangården.