Stäng fönster Mölndal kn, KIKÅS 1:14 KIKÅS KYRKOGÅRD

Beskrivning
Anläggningen omges av en stor, välskött gravplats med rik växtlighet, välvuxna lövträd (björk, lönn, fruktträd mm), gräsytor och rabatter. Området omges av en stenmur. Åt norr finns en liknande byggnad, tillkommen 1980, i gult tegel med förråd för parkredskap, -maskiner samt personalutrymmen. Åt söder står en KLOCKSTAPEL uppförd 1969. I parkens nordvästra del ligger ett ÄLDRE GRAVKAPELL från slutet av 1800-talet i rött tegel.

KIKÅS BEGRAVNINGSPLATS är stor, utvidgad i flera etapper till den nuvarande storleken. De olika delarna är präglade av respektive tids ideal. De äldre delarna har rektangulära kvarter, symmetriskt ordnade med alléer och muromgärdning. Delarna från 1900-talets mitt är också de regelbundet uppbyggda, medan de yngsta delarna har kvarter av mer blandade former vilket ger ett helt annat intryck och där man på ett annat sätt har tagit med landskapet i planeringen.

Begravningsplatsen är parkliknande, och vegetationen med häckar och träd är en viktig del i dess utseende. Bl a alléer och formklippta granhäckar är karaktäristiska inslag.