Stäng fönster Kinda kn, HYCKLINGE 1:49 HYCKLINGE KYRKA

Beskrivning
Hycklinge är en medeltida socken och belägen i länets södra del som gränsar mot Kalmar län. Den äldsta kända kyrkan var en medeltida tornlös stenkyrka, som ersattes av en ny kyrkobyggnad 1778. Delar av den medeltida kyrkans murar ingick i den nya kyrkan, som ritades av arkitekt Olof Tempelman vid Överintendentsämbetet och uppfördes av stiftsmurmästaren Petter Andersson. Långhuset kompletterades fem år senare med ett torn. Redan efter några år konstaterades det att långhusets södra mur var mycket dåligt grundlagd och det beslöts att riva kyrkan. Tornet fick stå kvar och i anslutning till det uppfördes ett nytt långhus 1793 efter ritningar av arkitekt Per Wilhelm Palmroth, Överintendentsämbetet och med Casper Seurling som byggmästare. Kyrkan fick ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia mitt på norra sidan och torn i väster. Kyrkan har vitputsade fasader, symmetriskt placerade rundbågiga fönsteröppningar och ett relativt flackt plåtklätt tak. Huvudingången är via tornet i väster, men en ingång finns även centralt på södra sidan. Interiören präglas i stort sett av två tidsskeden; det sena 1700-talet och Kurt von Schmalensees renovering 1961.

KYRKOGÅRDEN
Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.