Stäng fönster Storuman kn, LÖVLUND 2:1 VOIJTJAJAURE KAPELL

Beskrivning
Begravningsplatsen anlades 1929 efter ritningar av länsarkitekt Edvard Lundqvist. Den utvidgades 1999 mot nordost, där bl.a. en minneslund med ett stort brunmålat träkors anlades. Området är inhägnat av en trägärdesgård, som sattes upp under 1950-talet som ersättning för en tidigare likadan. Terrängen sluttar uppåt mot nordost. Den äldre delen närmast entrén i sydost har en skogskyrkogårdskaraktär, med naturväxta björkar, granar och skogsmarksvegetation. Här finns många grusgravar utan stenramar, men även enstaka gravrader eller orgelbundet utplacerade gravstenar. Gravvårdarna utgörs främst av resta stenar, men även liggande stenar och träkors förekommer. På några av grus-gravarna finns utlagda små stenar i korsform. Gångarna är uteslutande grusade. På den nyare och planare delen i nordost finns ett större inslag av gräsgravar samt stora, ännu ej gravlagda gräsytor. Karaktären på det nyare området skiljer sig därmed en hel del från det äldre området, och framstår istället som ett lite främmande inslag i fjällmiljön. En liten rektangulär materialbod med vitmålad locklistpanel och plåttak är belägen på områdets sydvästra del. Materialboden uppfördes vid okänd tidpunkt före 1982.