Stäng fönster Karlstad kn, TIGERN 14 HERRHAGSKYRKAN

Beskrivning
KYRKOMILJÖ: Herrhagskyrkan är stadsdelskyrka för de östra delarna av Karlstads domkyrkoförsamling, framförallt för Herrhagen och Lamberget. Kyrkan ligger i anslutning till Herrhagens centrum, insprängd mellan skola, butiker och bostadshus. Kyrkan uppfördes 1972 efter ritningar från Skanark arkitektbyrå, Karlstad. Den massiva kyrkobyggnaden i brunrött tegel inrymmer förutom kyrkorum även andra lokaler för skilda församlingsfunktioner. Mellan kyrkan och en hallbyggnad för butikslokaler från 1970-talet, också den i brunrött tegel, finns en mindre torgbildning. Ett annat inslag i miljön är den intilliggande bilparkeringen. Kvarteret består även av karaktäristisk bostadsbebyggelse från 1970-talet. Bostadshuset närmast kyrkan har klätts med eternitplattor, i gula och bruna band. Byggnaden har placerats på betongpelare för att möjliggöra ett parkeringsdäck i gatuplan.
KYRKOTOMT: Utmed kyrkans norra fasad löper ett vältrafikerat gångstråk, genom att det i Fryxellsgatans förlängning finns en passage genom kvarteret Tigern/Lejonet till Herrhagsgatan. Torgbildningen mellan affärslokalerna och kyrkan har belagts med kvadratiska betongplattor med frilagd ytsten. Med samma sten har tre planteringsbassänger för buskar skapats. På platsen har en rad av träd planterats och parkbänkar grupperats. Utmed gångstråket från Fryxellsgatan till Herrhagsgatan finns en rad med lyktstolpar. Några inhängnader i form av staket eller planteringar finns inte runt kyrkan utan fasaden utgör kyrkans yttre gräns.