Stäng fönster Kävlinge kn, VIRKE 20:1 VIRKE KYRKA

Kyrkogården
Den äldst bevarade kartan, där Virke kyrka finns redovisad, är en laga delningskarta från 1783. Kyrkogården ligger i byns västra delar, har en något oregelbunden form och är omgiven av gårdar. Kyrkogården behöll sin utsträckning både vid enskiftet och vid uppförandet av den nya kyrkan. 1930 görs en utvidgning i norr efter ritningar av läns-trädgårdsmästare Carl Jönsson Lenné. 2000 beläggs grusgångarna partiellt med sten.
Kyrkogården ligger väl synligt i landskapet, med kyrkan på en kulle nästan mitt på den gamla kyrkogården. Terrängen sluttar från kyrkan ner mot landskapet i väster och norr och mot landsvägen i söder. I öster finns en grusad parkering på en tidigare skol-tomt. Kyrkan omges av singel, i vilken man lagt gångar av byasten från landsvägen och parkeringen fram till kyrkans portaler. Entrén mot vägen är utförd med järngrindar och grindstolpar av betong. I norr finns en liknande entré till kyrkogårdens nya del.

Den gamla kyrkogården omgärdas i söder och väster av en naturstensmur. Innan-för muren finns en hagtornshäck och en trädkrans med lindar, avsevärt högre i väster. Kvarteren är till största delen gräsbesådda, men det förekommer också enskilda grav-platser med singeltäckning. Många gravvårdar är omgärdade med liguster, buxbom eller stenkant, och hyser ibland någon form av plantering. Det finns även ett stort antal gravar utan yttre avgränsning, men som troligtvis haft det tidigare. Gravarna är nästan uteslutande av granit. Endast en gravvård från tiden före 1890-talet finns be-varad på ursprunglig plats, en kalkstensvård över nämndemannen Nils Pehrsson rest 1838. Flera vårdar bär förra sekelskiftets historiserande formspråk, t.ex. i form av obe-lisker, eller nationalromantikens stildrag och dekor. I väster finns ett lapidarium.

En murad stentrappa leder ner till den något lägre belägna nya delen, som skiljs från den äldre med en avenbokshäck. Den nya kyrkogårdsdelen omges i väster av en natur-stensmur, gestaltad som en lägre fortsättning av den gamla muren. Även trädkransen löper vidare och sluter kyrkogården mot norr. Runt hela utvidgningen löper en häck av avenbok. Kvarteren är enhetligt utformade med raka rader med gravplatser, åt-skilda med rygghäckar av avenbok. Flertalet gravplatser är omgärdade med häckar och har egna planteringar med städsegröna växter och buskar. Gravarna är genom-gående fabrikstillverkade av granit med sparsam dekor. De flesta ytor är gräsbesådda i väntan på att brukas.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens nordöstra hörn, vid parkeringen, finns en liten byggnad med plats för toalett och förråd. Väggarna är av putsat tegel och taket är täckt med trapetsplåt.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)
opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Virke kyrkogård, Lotta Eriksson (2007), Regionmuseet, Kristianstad
Underhållsplan för Virke kyrka 2010-03-01, ItArk Arkitektkontor AB (2010), Helsingborg
Regionmuseets i Kristianstads arkiv, Lund, mappar 1-2: Virke kyrka
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2014-08-20
http://www.kavlinge.se/download/18.f8873cc141a12daff3168a/1382011873058/Tematisk+%C3%B6versiktsplan+Kulturmilj%C3%B6program.pdf, Kulturmiljöprogram Kävlinge kommun (samrådshandling), hämtad 2014-08-15.
Intervju med representanter från Kävlinge församling, möte 2014-08-25.

Se även beskrivning av Virke kyrkomiljö under Miljöer