Stäng fönster Eksjö kn, EVIGHETEN 2 HÄSSLEBY KYRKA

Beskrivning
Hässleby kyrkogård har medeltida ursprung. Kyrkogården har två klart avläsbara utvidgningar åt söder och öster från 1909 respektive 1970. Kallmur respektive fogad mur omger de olika delarna. Ingångarna är försedda med smidesgrindar. Trädkrans och planteringar ger ett förtätat intryck av främst västra och södra delen. Kyrkogården har en övergripande karaktär från 1900-talets förra hälft med gravkvarter inom ett strikt rutnät av grusgångar. De tidigare allenarådande grusbäddarna på gravarna är nu till stor del borttagna, med undantag för ett tiotal där vi finner fyra järnstaket. Kyrkogården har även en hierarkisk struktur i sina äldre delar. De enskilda familjegravarna med påkostade vårdar är samlade längs kyrkogårdsmuren och i den södra utvidgningen från 1909. Övriga ytor upptags av allmänna linjen, vilken bevarats i högst varierande utsträckning. De yngsta utvidgningen har en klar efterkrigskaraktär med sentida minneslund. Bårhuset från 1944 är ritat av Johannes Dahl. Norr om detta finns en gravplats tillhörig Hässleby sanatorium.