Stäng fönster Varberg kn, APELVIKSHÖJD 5 APELVIKSHÖJDS KYRKA

Beskrivning
MILJÖ- Apelvikshöjd är ett bostadsområde beläget syd-sydost om Varbergs centrum. Området utgörs av flerbostadshus, grupperade och arkitektoniskt utformade efter tillkomst och byggherre och ligger på en grönyta mellan havet och Varbergs sjukhus.
Apelvikshöjds kyrka ligger i ett grönområde mellan två större flerbostadshusområden. Marken runt anläggningen är anlagd med gräsmattor och här finns ett fåtal låga träd och buskar. Väster om, närmast kyrkan, ligger ett höghus (SHF) med rött fasadtegel och med balkonger och gavel- och takpartier i vit plåt. Nordväst om, vid kyrkans parkering, ligger en livsmedelsbutik (Servus/ Konsum). Söder och öster om kyrkan ligger gräsbevuxna ytor. Från kyrkans södra sida skymtar havet.

ANLÄGGNING- Anläggningen utgörs av en hög del, rymmande kyrkan i öster, och en hästskoformad låg del i väster. Entréplanen ligger i norr och i dess mitt står en klockstapel i form av en rundbågeformad stålkonstruktion av fyrkantsbalkar på fundament av betong, bärandes en klocka, skyddad av plexiglas. Belysningsarmaturer är monterade på klockstapelns ben. Marken under, en fyrkant, är belagd med gatsten av röd granit med mörkgrå kanter samt ett mörkgrått kors i mitten. I övrigt är gården belagd med gatsten i radiell läggning. På ömse sidor av entrén till innergården står 2 st låga lövträd/buskar med kullersten runt samt gatsten i en cirkel. Från gården mot parkeringen ligger en gång av grå cementstenar av fyrkantigt format, vilka efter 7 rader avdelas med 2 rader gatsten av röd granit, mönstret upprepas.
Mot söder har lågdelens samlingsrum dörrar och trappor ut mot en plattbelagd terrass.
En parkering ligger i norr. Denna är asfalterad och kringgärdas av en låg häck.