Stäng fönster Göteborg kn, SKÅR 30:1 SKÅRS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av kyrkan, sammanbyggd med församlingslokaler, klockstapel samt en liten kyrkotomt. Tomten angränsar till vägar i väster (Örgryte Stomgata) och söder (Skårsgatan), i öster ligger enfamiljsvillor och i norr finns en mindre naturpark på ett höjdparti. I parken finns en promenadslinga och vegetationen utgörs främst av lövträd, varav många är ekar.

KYRKOTOMTEN ligger i en svag sluttning upp mot parken. VEGETATIONEN utgörs av gräsbesådda ytor, buskar och några uppvuxna lövträd, bl.a. två björkar mellan kyrkan och Skårsgatan. Tomten har inga inhägnader mot vägarna eller parken.

FÖRSAMLINGSLOKALERNA ligger norr och väster om kyrkobyggnaden. De är visuellt underordnade kyrkan genom att de är lägre och har ett enkelt formspråk. Taken är pulpettak med svag lutning, fasaderna har samma utformning som kyrkan, enluftsfönstren har brunmålade träbågar. Vid entrépartiet i söder finns en liten FÖRGÅRD, inhägnad med höga murar i samma röda tegel som resten av anläggningen. Murarnas ovansidor är inklädda med koppar. Fönstren som vetter mot förgården sitter bakom galler av ½-stens tegel.

KLOCKSTAPELN står vid förgårdens sydvästra hörn. Den uppfördes 1969 efter ritningar av kyrkans arkitekt Johan Tuvert. Den nedre delen av stapeln omsluts av muren kring förgården. Överdelen består av en kopparklädd kubformad huv, sluten åt norr och öster och med spjälor åt söder och väster. Huven vilar på fyra järnbalkar. Stapeln har två KLOCKOR, storklockan är från 1953 och lillklockan från 1969, båda gjutna av Bergholtz klockgjuteri. Storklockan anskaffades för kyrkans (provisoriska) föregångare på platsen och hängde i den enklare stapel som användes mellan 1953 och 1969.