Stäng fönster Göteborg kn, VRÅNGÖ 49:1 VRÅNGÖ KYRKA

Beskrivning
Vrångö kyrka ligger inne bland den äldre bebyggelsen i det lilla samhället vid viken och fiskehamnen på öns västra sida. Kyrkotomten är sluttande och utgörs av en naturtomt där berget går idag på de högsta partierna. Mot vägen i söder finns terrasseringar med kraftiga murar. Trappan upp till kyrkan från grinden är brant. Vid grinden växer en kraftig oxel. I väster finns en sluttande asfalterad gångväg som ansluter till en ramp upp till ingången.

KYRKOBYGGNADEN är sammanbyggd med ett församlingshem som genom sin utformning tydligt är separerad från kyrkan. I suterrängvåning finns ett bisättningsrum under kyrkan.
Kyrkan är orienterad i öst/västlig riktning med ett smalare och lägre rakt avslutat kor i öster.
Fasaderna är klädda med stående vit locklistpanel och taket är täckt med eternitplattor i fjälltäckning. Fönstren är höga och utgörs av åtta rektangulärt stående fönsterbåge med smårutsindelat blyinfattat färgat glas, fyra i var långsida.

FÖRSAMLINGSHEMMET är ihopbyggt med kyrkobyggnadens västra del som en tvärställd byggnadskropp med flackare taklutning. Fönstren i församlingsdelen är nästan kvadratiska eller liggande och med en luft utan indelning. Församlingshemmet innehåller två församlingssalar och kök.

På tomtens högsta punkt står en KLOCKSTAPEL i trä. Huven är pyramidformad och täcks av liggande panel på förvandring som är brunmålad. Kyrkklockan är en deposition av Lotsverket och fanns tidigare på Sydostbrottens fyrskepp i Norra Kvarken.