Stäng fönster Göteborg kn, BRÄNNÖ 4:178 BRÄNNÖ KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av kyrka, klockstapel, en mindre ekonomibyggnad och kyrkotomt. Brännö kyrkogård har tagits med i beskrivningen av anläggningen, men den ligger ca en kilometer norr om kyrkan - nära korsningen mellan Flogenvägen och Haggårdsvägen på norra Brännö.

KYRKOTOMTEN är kuperad och sluttar åt öster. Från entrén är den terrasserad i två nivåer upp till kyrkan. Väster om kyrkobyggnaden tar bergen vid. Små bergknallar går i dagen även i tomtens norra del.
Mot uppfartsvägen (Gåseklovan) avgränsas tomten med ett enkelt svartmålat staket i smide, monterat på en låg terrassmur i cement. Åt övriga håll fungerar terrängen som avgränsning. Den övre terrassmuren är murad av natursten med kraftiga fogar och toppstrykning av betong. Vegetationen består av öppna gräsytor, buskage, barrväxter och lövträd. Gången upp till kyrkan är asfalterad.

KLOCKSTAPELN är placerad på en liten bergknalle mellan entrén och kyrkan. Stapeln är uppbyggd av en enkelt utformad klockbock, täckt med ett sadeltak. På taket ligger enkupigt lertegel, vindskivorna är vita, gavlarna är inklädd med fjällpanel. Panelen och stapelns stödben är målade i brunt. Klockan är inlånad från Sjöfartsstyrelsen. Den är en så kallad bojklocka, troligtvis gjuten 1883.

EKONOMIBYGGNADEN norr om kyrkans entré är cementputsad och sadeltaket är täckt med eternitshingel. En vitmålad dubbeldörr vetter åt söder.
________________________________________________________

Brännö KYRKOGÅRD, belägen ca en kilometer norr om kyrkan, anlades i början av 1840-talet. Den har sedan utvidgats kring sekelskiftet 1900 samt 1980. En minneslund anlades 1992.

Kyrkogården omges av en cementfogad bred stenmur som upptill toppstrukits med cement. Muromgärdningen varierar något i höjd och följer topografin. Huvudingångarna till kyrkogården finns i murens norra och södra del. De förbinds med en gräsbevuxen stig. Grindstolparna är höga och putsade och kröns av stendekorationer i form av en brinnande fackla. Grindarna är av aluminium.

Brännö kyrkogård omfattar begravningsområden från olika epoker. Ett fåtal äldre gravvårdar från tiden innan sekelskiftet 1900 finns bevarade, bl.a. ett järnstaket. De flesta är från 1940-1990. Närheten till havet och dess betydelse för öborna tar sig uttryck i dekor på gravstenarna samt i form av yttäckning med snäck- och musselskal. Ornamentiken är oftast inspirerad av havet. Brännö var en av de stora lots- och tullöarna i Göteborgs södra skärgård, vilket avspeglar sig på kyrkogården.

Den utvidgade kyrkogårdsdelen från 1980-talet har en annan karaktär. Kvarteren har en organisk planform som naturligt övergår i den omgivande naturen. Området har ännu i mycket liten utsträckning tagits i anspråk för gravsättning.

MINNESLUNDEN gränsar i öster till det utvidgade begravningsområdet och omges i väster av berg. Den ligger något upphöjt och nås via en gångväg. En stensatt gång med svarta, oregelbundet formade stenplattor leder fram till en nästan cirkelrund andaktsplats med två bänkar. En natursten med inskriptionen "minneslund" står placerad invid entrén. Minneslunden på Brännö är den enda i södra skärgården. Den har givits en lågmäld utformning som underordnar sig den omgivande och naturligt växande vegetationen.

Kyrkogården har en egen KLOCKSTAPEL. Den är placerad på en liten bergsknalle strax väster om begravningsplatsen och omges av naturligt växande träd och buskar. Stapeln är enkelt utformad med fyra stödben och en brunmålad panelklädd tornavslutning som kröns med ett träkors.

VEGETATIONEN består av både vilda och planterade växter. Hela kyrkogårdsytan är gräsplanterad. Utanför murarna kring den äldre delen av kyrkogården växer träd och stora buskage (bl.a. slån). Den yngre delen är sparsamt planterad. En stor gran och några mindre björkar står inne på kyrkogården. Kvarteren övergår naturligt i den omgivande naturen. Minneslundens viloplats är inramad med björk, rönn och tall.