Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 90:1 LÄNSMANSGÅRDENS KYRKA

LÄNSMANSGÅRDENS KYRKA invigdes 1972, arkitekt var Torsten Hansson genom firman HPS planering AB.

KYRKOTOMTEN är belägen invid Länsmanstorget med en kyrkbacke av konststenplattor som binder ihop kyrkan med centrum anläggningen. Gräsytor och lövbuskar finns längs församlingshemmets långsida åt öster och väster om kyrkan går berget i dagen, berget ligger något högre än kyrkan och skymmer den västra fasaden. Utsikten åt öst är milsvid.

KYRKANS höga branta och mörka tak höjer sig över den låga församlingsbyggnaden, som är uppförd i en våning utan synligt tak (flackt plåt täckt sadeltak). De två byggnadskropparna är sammanbyggda runt en atriumgård. Kyrkans höga gavlar är inklädda med brun plåt och församlingshemmets fasader är täckta med brun stående träpanel. Kyrkans fasader är låga (ca 1,3 meter) och gjutna i betong. På långsidan åt väster finns i vardera änden rektangulära glasade dörrpartier inramade av en kraftigt utskjutande omfattning av betong som bryter igenom takfoten. Församlingshemmets östra fasad har stående relativt höga och smala fönster rytmiskt fördelade över fasaden. Entrén är förlagd till den norra sammanlänkande byggnadsdelen mot torget.

Av stor betydelse för anläggningen är KLOCKSTAPELN som manifesterar kyrkobyggnaden vid torget. Klockstapeln är enkelt utformad och uppförd i betong med en träkonstruktion runt klockverket. De båda klockorna är tillverkade vid Bergholz Klockgjuteri i Sigtuna, stor klockan väger 400 kilo och den mindre klockan väger 250 kilo.