Stäng fönster Göteborg kn, HULAN 423:1 BILLDALS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av kyrkan, sammanbyggd med samlingslokaler, på en mindre kyrkotomt. Byggnaden är L-formad och kyrkan reser sig ur vinkeln. Kyrkobyggnaden har en påtaglig tidsprägel och en tydlig anpassning till placeringen nära havet. Arkitekten har också hämtat inspiration från äldre (nationalromantiska) villor i området runt den gamla Säröbanan, som tidigare löpte genom området.

Billdals kyrka ligger i utkanten av ett villaområde med både äldre och helt nybyggda villor. Vägarna i området är lågtrafikerade. Åt väster är breder ett flacka ängsområden ut sig ner mot havsviken utanför. På den östra delen av kyrkotomten ligger kyrkans parkeringsplats. Ytterligare österut pågår byggandet av en halvstor offentlig byggnad.

Kyrkotomten är planterad med buskar, träd och öppna gräsytor. Byggnaden har en tydlig fram- och baksida. Utåt, åt norr och väster, är den ganska sluten och planteringarna med buskar och gräsytor är enkla. Inåt, åt sydost, ligger ett anlagt torg med bänkar, perennrabatter och små träd. Planteringar med blommor finns i anslutning till entrén. Entrén till kyrkan vetter mot gården på denna sida. En mjukt välvd gräsbevuxen kulle är anlagd inne på gården mitt för entrén. Gångarna fram till kyrkan, samt den öppna platsen framför entrén är lagda med marksten.

Kyrkan har alla funktioner samlade i en byggnad, uppförd i vinkel, där kyrkan är placerad centralt. I den södra vinkeln ligger kyrksal, samlingslokaler och kök, åt väster finns lokaler för barnverksamhet samt arbetsrum och andra funktioner som bl.a. körrum.