Stäng fönster Mark kn, HARATÅNGEN 1:25 SVENASJÖ KAPELL (SVENASJÖ KYRKA)

Beskrivning
KYRKOTOMTEN inhägnas av kallmurade stenmurar i väster och öster. Gången runt om kyrkan är asfalterad, liksom parkeringsplatsen i norr. I söder är marken gräsbevuxen och en terrassmur med trappa sammanbinder högre och lägre marknivå. En plattgång leder från trappan bort till en klockstapel sydväst om kyrkan. Närmare landsvägen finns en samling lövträd.

KLOCKSTAPELN byggdes 1936-37 och står ca tio meter sydväst om kyrkan. Klockstapeln har kvadratisk planform och ett högt sockelparti av tuktad granit med två små fönster åt norr och dörr åt söder. Fasaderna är helt spånklädd och avsmalnar uppåt. Klockstapeln kröns av en hög spira med en svartmålad vindflöjel på klot med årtalet 1936. I klockstapelns fasader åt öster och söder finns några mycket små fönster. Två omålade ljudluckor i trä med raka överstycken åt alla väderstreck. Klockstapeln försågs med nytt spån år 2004.