Stäng fönster Tranemo kn, ÖLSREMMA 2:1 ÖLSREMMA KYRKA

Beskrivning
Ölsremma kyrkogård är rektangulär till formen och kyrkan med tillhörande klockstapel, uppförd 1671-72, är placerad i dess norra del. Kyrkogården har senare utvidgats söderut.

Begravningsplatsen är gräsbevuxen och genomkorsas av grusade gångar samt trappor ned till den i söder utvidgade delen. Hela kyrkogården är inhägnad av en kallmur av skalmurstyp. Trädrader av lönn kantar denna i nordväst och sydöst. De flesta gravvårdarna har en liten tillhörande stenram. Äldre gravstenar från 1700-talet står resta mot den västra kyrkogårdsmuren i höjd med kyrkan. Något enstaka solitärträd finns på kyrkogården. Häckplanteringar avgränsar raderna av gravvårdar på den utvidgade delen.

Kyrkogården utvidgades 1955 åt söder på förslag av Länsarkitektkontoret i Vänersborg. Utvidgningen innebar att kyrkogårdens sydmur revs. Förbindelsegångar anlades i form av trappor mellan den nya och gamla delen av kyrkogården. En kallmur av skalmurstyp lika den befintliga uppfördes kring den nya delen och här planterades lövträd och häckar.

KLOCKSTAPELN har rödfärgad locklistpanel på över- och underbyggnad samt svartmålat spåntak med vindflöjel. Planformen är oktogonal. Ingång i väster genom svartmålad dörr.