Stäng fönster Mark kn, SURTEBY 12:1 SURTEBY KYRKA

Beskrivning
Surteby kyrkas långsträckta begravningsplats har utvidgats i flera etapper och består av flera sammanhängande kyrkogårdsrum med olika karaktär och stora höjdskillnader. Den sträcker sig från den skogklädda åsens bas i öst till vägen i väst mellan Fotskäl och Björketorp på dalgångens botten. Närmast kring kyrkan ligger den äldsta, muromgärdade kyrkogårdsdelen med medeltida anor. Den har rektangulär form och trädkrans längs den östra delens murar. Den västra delen är terrasserad med en kraftig stödmur i natursten mot yngre kyrkogårdsdelar i väst som är belägna ett gott stycke lägre. Anläggningen har ursprungligen varit åtskilligt mindre men det är känt att den ursprungliga delen fick sin nuvarande utsträckning på 1860-talet efter det att prästgården, då belägen strax öst om kyrkan, brunnit ned. Då breddades och förlängdes anläggningen i östlig och nordlig riktning till dagens utseende. I östra och södra muren finns dubbla, svartmålade grindar med kvadratiska grindstolpar. I norra muren finns en grindlös öppning mot ett yngre kyrkogårdsparti och i väster ansluts den äldsta delen med de lågt liggande yngre partierna via en kraftig naturstenstrappa med dubbla lopp och svartmålade, dekorativa räcken. Grusade gångar löper i raka rader från grindarna till kyrkan samt mellan gravraderna. I kyrkogårdens nordöstra hörn ligger ett gravkapell, som renoverades och ändrades något efter arkitekt Kaj Christensens ritningar 1959. Dess fasader är spritputsade och vitmålade och dess sadeltak är belagt med enkupigt lertegel. Den dubbla dörren är svartmålad och stickbågig liksom fönstersnickerierna. Över dörren mot söder syns ett kors som bildas av ett korsformat hål rakt genom fasadmaterialet.

I slutet av 1920-talet omlades den kraftiga stödmuren väster om kyrkan och mitt framför porten anlades en monumental trappa med dubbla lopp och smidesräcken. Från denna trappa är utsikten anslående över den långsträckta, lägre kyrkogårdsdelen i väst. En lång, rak allé av tätt placerade, hamlade lindar löper som en mittaxel längs hela denna svagt sluttande anläggning, från den kraftiga naturstenstrappan vid kyrkan i nordöst ända ned till vägen i sydväst. En korsande häck där anläggningen smalnar av, ungefär vid alléns mitt, markerar att detta långa parti består av två delar som anlagts vid olika tider. Märkligt nog är delen längst från kyrkan äldst. Det är oklart när den anlades men den bör senast ha tillkommit någon gång under 1900-talets första decennier. Muren närmast vägen härstammar emellertid från 1970-talets mitt. Partiet närmre kyrkan utgjorde åker fram till 1940-talet då den iordningställdes för begravningsändamål efter ritningar av arkitekt Berndt Nordberg. Allén knyter emellertid ihop dessa delar och det är svårt att vid första anblicken se att de utgör olika partier. Hela detta långsträckta område kantas av hamlade lindar på insidan av en kallmur i norr och väster och ett trådstaket samt häckar i söder. Den äldsta delen längst i väster kantas även av en trädrad åt söder. I väster finns en grind i linje med allén. De grusade gångarna är smala och löper i allén samt längs med murar och häckar. Gravstenarna, som främst är låga på denna del, är ganska få och i några fall placerade mot rygghäckar. De stora gräsytorna dominerar och anläggningen präglas av symmetri.

Vid trappan strax nedanför kyrkan delar allén sig och den norra trädraden fortsätter ett stycke norröver. Strax nordväst om trappan syns en stor rundel med ett stort kors av trä i mitten. Detta parti, som också anlagts på 1940-talet, kantas av en häck och används för utegudstjänster. Nordöst om denna yta, där anläggningen smalnar av, ligger en panelad ekonomibyggnad som hägnas runt om av en stenmur. Öster om denna byggnad och norr om kyrkan öppnar sig en kyrkogårdsdel som anlades kring 1990 efter ett förslag upprättat av Lennart Lundqvist Landskapsarkitektkontor. Detta parti avgränsas naturligt av skogsbrynet i öster och ett svartmålat enkelt staket i norr, som också fortsätter i öster ett stycke upp i skogen. De grusade gångarna följer här ett något slingrande mönster och häckar och träd är oregelbundet utplacerade, vilket ger något av en engelsk parkkaraktär. I öster markeras en minneslund av en stor rhododendronplantering. Söder om detta område ansluter en vit spritputsad ekonomibyggnad med sadeltak täckt av lertegel, också uppförd kring år 1990.