Stäng fönster Vårgårda kn, ORNUNGA 20:1 ORNUNGA KYRKA

Beskrivning
Den nyromanska kyrkan ligger med koret i nordost i den sydvästra delen av en rektangulär kyrkogård. Väderstrecken anges dock nedan som om koret låg rakt i öster. Kyrkogården omges av en låg kallmur av gråsten, vilken i söder är stödmur. I väster har den öppning mitt för kyrkporten och en i öster. Den västra har en smidd pargrind med årtalet 1906 och grindstolpar av granit med fasade kanter. Den östra grinden är en senitida järngrind med järnstolpar. Längs murens insida löper rader av tuktade lövträd. En grusgång löper från västra grinden fram till kyrkan och omsluter denna för att sedan dela sig i två parallella gångar bort mot östra grinden. Gravarna ligger i nord-sydliga rader, utom mellan nämnda gångar där de ligger i öst-västliga. Raderna i sydost är lövhäckskantade. Ett antal av gravarna har stenram och grusad yta. Gravar saknas helt norr om kyrkan. I kyrkogårdens nordvästra hörn står en ekonomilänga, framför vilken är en asfalterad yta och en öppning i kyrkogårdsmuren. En mindre bod står längre åt öster. Längs kyrkans södra långsida växer barr- och rosenbuskar.
BOD - En mindre redskapsbod på plintar är klädd med vit locklistpanel och har pulpettak.