Stäng fönster Vårgårda kn, KYRKEBOL 2:1 ORNUNGA GAMLA KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den norra delen av en närmast kvadratisk kyrkogård som sluttar svagt åt sydväst. Kring kyrkogården löper en kallmur av gråsten, vilken utgör stödmur i väster. Muren har en öppning i norr med två grindstolpar av tuktad granit, varav den ena bär årtalet 1863 inristat, en i öster med kort stentrappa och sentida, obehandlat träräcke samt en i sydost. I det nordvästra hörnet finns en liten stentrappa i muren. Invid denna står en storväxt gammal ek som är närmare två meter i diameter. Denna bidrar starkt till miljöns ålderdomliga karaktär. I övrigt finns rester av lövträdsrader innanför muren, med träd av olika åldrar. Kyrkogården saknar grusgångar och utgörs helt av gräsytor som slås en gång om året. Därmed ger den en god bild av kyrkogårdarnas vildvuxna karaktär före 1800-talets parkideal. Några gravvårdar från omkring 1900 är utspridda på kyrkogården, varav fem stycken med stenram. Direkt öster om kyrkan står en klockstapel invid muren. Runt själva kyrkan löper en smal, grusad sträng för dränering.