Stäng fönster Vårgårda kn, NÅRUNGA 13:1 NÅRUNGA KYRKA

Beskrivning
Den nyklassicistiska salkyrkan ligger med koret åt öster i den högst liggande östra delen av en rektangulär kyrkogård med rundat hörn i sydväst. Kring kyrkogårdens alla sidor utom den västra och sydvästra löper en kallmurad stödmur av gråsten som är av ansenlig höjd i det nordöstra hörnet. Denna har två öppningar, en i norr i höjd med kyrktornet och en i öster, söder om kyrkan. Den norra kantas av kraftiga grindstolpar av tuktad granit med krönande klot. Den östra har ett enklare utförande. Runt hela kyrkogården löper rader av lövträd med olika åldrar. En gammal ek står i sluttningen direkt söder om kyrkan och ger karaktär åt kyrkogården. Invid denna står en gravvård från sent 1800-tal med nygotiskt gjutjärnsstaket. Ytterligare en grav med järnstaket finns i nordväst, liksom ett gjutjärnskors. Gravarna ligger i nord-sydliga rader, söder och väster om kyrkan. Från kyrkogårdens ingångar leder rätvinkliga grusgångar fram till kyrkan och dess portar. Den yngre kyrkogården ligger norr om vägen och anlades 1905, samt utvidgades åt väster och försågs med parkering 1967. Kyrkogården kantas av en stödmur av huggen granit och tuktade lövträd samt delvis häckar. Grusgångarna är rätvinkligt utlagda och präglas av symmetri. Ingångarna har fyrkantiga grindstolpar av granit. Gravarna ligger i nord-sydliga rader, varav hälften med häckar.
ÄLDRE KYRKA - Nuvarande kyrka föregicks av en gråstenskyrka, om vilken föga är känt förutom att den tillbyggdes 1771. Denna skall ha föregåtts av en träkyrka. Dopfunten är bevarad.