Stäng fönster Arvika kn, LILLA BOGEN 2:4 M.FL. BOGENS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Kyrka och kyrkogård ligger placerad på en ås strax söder om Bogtjärnet öster om landsvägen mellan Fredros och Mitandersfors. Väster om kyrkan ligger dess församlingshem, fd sockenstuga och vaktmästarbostad samt en magasinslänga, och en bit norr om kyrkan prästgård från 1851 och arrendebostad från 1922. Parkering sker söder om kyrkogården. Man når kyrkan från församlingshemmet genom en år 1950 anlagd lång och hög stentrappa. Sydost om kyrkogården finns en redskapsbod, som på 1960-70-talet dessutom användes som bisättningsrum.
KYRKOGÅRDEN: Bogens kyrka uppfördes i trä 1850 mitt på den sedan 1846 redan invigda begravningsplatsen. Kyrkogården var från början liten, "90x90 alnar" och utvidgades 1910 österut till sin nuvarande omfattning. Norr och söder om kyrkan erinrar enstaka kvarvarande allmänna gravar om kyrkogårdens utseende innan familjegravplatser började anläggas efter 1925. I början av 1950-talet företogs en omfattande renovering av kyrkogården, då grusgravar, stenramar och järnstaket togs bort.
Kyrkogården är belägen på krönet av ett höjdparti med terrasserade avsatser i den mot öster brant sluttande marken. Kyrkogården är rektangulär med västöstlig sträckning. Den avgränsas i norr och öster av häck, i söder av buskar och stödmur och i väster av stödmur. I väster leder en lång stentrappa upp till kyrka och gård. Begravningsplatsen omges, förutom av skogsmark runt om, även av landsväg och byggnader i väster.
I och mellan gravkvarteren samt på terrasserna finns häckar av häggmispel. Häckarna runt kyrkogården utgörs av hagtorn och sibirisk ärtbuske utom i söder där det växer snöbärsbuskar i slänten. Några träd förekommer inte inne på själva kyrkogården men två sibiriska lönnar står vid grinden i väster. Gravkvarteren är helt gräsbevuxna. Gångarna är tämligen smala och grusbelagda. Stentrappor förbinder de olika markplanen. Mellan gravraderna har plattgångar lagts ut i gräset.
Kyrkogården präglas av enkelhet såväl i gravvårdarnas som i miljöns utformning. Gravvårdarna på kyrkogården utgjordes till en början bara av järn- eller träkors. De äldsta bevarade gravvårdarna är tre smidda järnkors från 1800-talet norr och öster om kyrkan. Ett av dem är ett högrest kors över kaptenen och riddaren av Kungliga Svärdsorden Axel Cristofer Jungmarker (1795-1871). Den första gravstenen bekostades av församlingen och står längst i söder över gränsridaren Carl Mag. Berg (1824-1894).