Stäng fönster Lerum kn, ÖSTAD 8:6 ÖSTADS KYRKA

Beskrivning
Östads kyrka är belägen i öst-västlig riktning i västra delen av en kyrkogård som har formen av en oregelbunden fyrhörning. Längs anläggningens nordvästra sida passerar väg 190 som löper mellan Hjällbo och Sollebrunn. I väst och sydväst finns asfalterade parkeringsplatser och i söder angränsar prästgården och ett öppet odlingslandskap. Församlingshemmet ligger öster om anläggningen intill skolan med byggnader från bland annat 1850- och 1950-talet.
Kyrkogårdsanläggningen har medeltida ursprung och ska enligt uppgift ha utvidgats åt alla fyra väderstreck i samband med en renovering av kyrkan kring år 1850. På 1910-talet utvidgades anläggningen åt öster och sitt nuvarande utseende fick anläggningen 1990 då en nyanlagd del i söder invigdes. Kyrkogården kantas av en kallmur samt en trädkrans av bland annat alm, lönn och kastanj. Kallmuren fungerar till viss del som stödmur, eftersom marknivån innanför muren kommit att höjas med åren. Förutom trädkransen finns en rad med jasminer och syrener intill koret och sakristian samt en solitär lönn ett stycke öster om kyrkan.

Den nyaste kyrkogårdsdelen från 1990 ligger i söder nedanför södra muren och kantas av formklippta häckar. Den ansluts till den gamla delen genom två trappor med steg av natursten som löper genom muren.

På de äldsta delarna av kyrkogården finns grusade gångar medan den nyaste delen har gångar med asfaltsbeläggning. Framför kyrkporten i väster bildas en plan där markytan är belagd med betongplattor. I kyrkogårdsmurarna sitter dubbla järngrindar som vetter åt väster, norr och öster. Grindar finns även åt öst och väst i häckarna som kantar det nya partiet i söder.

Gravstenarna är placerade i nord-sydliga rader på hela kyrkogården. På det östra partiet står i princip endast låga gravstenar medan det närmre kyrkan förekommer båda höga och låga gravvårdar samt ett par gjutna järnkors. I den äldsta kyrkogårdsdelens sydvästra hörn förvaras ett antal äldre stenar och kors. I detta hörn av kyrkogården ligger även sockenmagasinet från 1824. Det används som förråd sedan en längre tid tillbaka. År 2001 lades taket om med nytt lertegel och under 2003 målades panelen om.

Ett stycke öster om kyrkan och alldeles utanför södra muren ligger det vitputsade bårhuset som uppfördes 1959 i cementsten efter ritningar av ingenjör Bertil Carlet, Göteborg. Bårhuset har rektangulär planform, sadeltak täckt med lertegel och en svartmålad dubbeldörr i söder med rakt överstycke. Över porten avtecknar sig ett kors i putsen och i norr sitter ett vinkelbrutet fönster. Ett stycke längre österut ligger församlingshemmet från 1958 som om- och tillbyggdes 1990 och som numera har en närmast U-formad plan. Det är klätt i gulmålad panel och har vita snickerier samt tegelbeklätt sadeltak. 1990 uppfördes också en rödmålad ekonomibyggnad ett stycke söder om sockenmagasinet. Denna byggnad har svarta dörrar, vita snickerier och knutar samt tegelklätt tak.