Stäng fönster Örkelljunga kn, FAGERHULT 59:1 SKÅNES-FAGERHULTS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården runt den medeltida kyrkan var liten. Öster om den gamla kyrkan fanns en försvarsskans. 1900 när den nya kyrkan byggdes utvidgades kyrkogården mot norr och öster, då revs också skansen. Kyrkogårdens utbredning behölls till 1981 då den utvidgades åt norr kallad Nya kyrkogården. Den ritades av arkitekt Ingvar Eknor och KTAB landskapsarkitekter i Helsingborg.

Gamla kyrkogården omgärdas av mur avtäckt med kalksten och en trädkrans av lindar som delvis är utglesad. Mot söder och före detta prästgården är muren mycket låg.
En huvudingång till tornet är belagd med betongplattor och ingången markeras med två stora lindar. Kyrkogården är grässådd med singelgångar. Gravstenarna är placerade i gräs med några enstaka med steninramning eller järnomfattning. Övervägande delen är lantbrukare men här finns även en missionär, fotograf, byggmästare, häradsdomare och handlanden. Bland gravar som är från den äldre kyrkogården märks Johannes von Wowern, död 1844, Han hade gästgiveri i Skånes Fagerhult och var också den som ansvarade för den sista renoveringen av gamla kyrkan. Gravstenen är av gjutjärn liksom inhängnaden.
Nya kyrkogården omgärdas av avenbokshäckar och delvis av en trädkrans av lönn. Mot vägen i öster även av en stenmur och häck. Indelningen av kvarteren är med avenbokshäckar. En central gång kantad av ekar avslutas i en cirkel. Gravplatserna är placerade i gräs med liten planteringsyta omgärdad av sten. En minneslund kombinerad med askgravlund omgärdas av en idegranshäck i två förskjutna halvcirklar med varierande höjd. Ingången är labyrintlik. Insidan innehåller en gräsmatta med en liten plantering och två stenar med namn. Det mesta av nya kyrkogården är ännu inte utlagt utan är endast grässått utan gravar. En triangelformad del av nya kyrkogården närmast Kungsvägen är avdelad till park med ett springvatten.

Byggnader på kyrkogården
Norr om kyrkan, mellan nya och gamla kyrkogården, ligger ett bårhus och en ekonomibyggnad. Bårhuset från 1951 är ritat av länsarkitekt S. Rhedin. Fasaden är av tegel, taket belagt med tegelpannor. Ekonomihuset har fasad av röd panel och ett flackt sadeltak med korrugerad plåt.

Se även beskrivning av Skånes-Fagerhults kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015