Stäng fönster Herrljunga kn, SKÖLVENE 6:1 SKÖLVENE KYRKA

Beskrivning
Skölvene kyrkogård stammar från medeltiden och inramades även innan den nuvarande kyrkan byggdes 1843 av en stenmur och större träd. Sträckningen av den äldre kyrkogården är inte avläsbara idag när kyrkogården utvidgats och endast har ett fåtal träd ute på de öppna ytorna. Kyrkan är placerad nära vägen i väster med en muröppning mitt framför tornporten. Kallmurarna av natursten är breda och vällagda, sannolikt omlagda när kyrkan byggdes. I söder övergår muren till stödmur mot ett angränsande lägre gärde. På murens insida står yngre stamlindar och några lönnar, utom framför tornet och vid sydmurens mitt. Norra sidan inramas också av gamla prästgårdens höga, täta syrenhäck och här finns en enkel grind. Från huvudgrinden i väster går grusgångar utmed gräskanterna längs murarna, förbi en gammal bod i sydvästra hörnet, samt runt kyrkan med en tvärgång norrut till grinden. I öster är en något lägre kyrkogårdsdel från 1957 med en enkel grind i sydöst som leder till en avskrädesplats.
Mellan den gamla och nya delen finns en låg grässlänt med två trappor i grusgångarna, en strax sydöst om kyrkan och en nära sydmuren. De har tjocka plansteg av Fjäråsgnejs i råklov, fem i den södra trappan och fyra steg i den norra. Enkla räcken av järnrör finns i norr. En rak grusgång förbinder trapporna. Muren runt det yngre området är lagd med större, mer släthuggna stenar och i mitten av dess östra sträckning står ett högt träkors. Gräsmattorna saknar överallt kvartersindelning och på norra sidan om kyrkan står gravvårdarna tätt i sydväst-nordöstliga rader utifrån västmurens snedställda sträckning. En liten stenbänk står vid muren i nordväst. Många gravvårdar har obelisker och stenramar, flera har klassiserande pilastrar. Sydsidan har lägre gravvårdar i nord-sydliga rader. Samtliga grindar är av smide och troligen från 1900-talet. Grindstolparna är huggna, smala stenpelare med plan ovansida (sydöstra grinden saknar grindstolpar). Grindparet i väster har 1920-talskaraktär med breda blad med krysslagda spjälor nedtill och på mitten fyra små kvadrater, med liksidiga kors inuti, som tillsammans också bildar ett kors. Ovanpå hörnen sitter triangulära dekorer. Norra grinden har raka spjälor, tätare nedtill, och dekorativa snirklar ovanpå medan sydöstra grindens spjälor är ovanligt utformade som strålar från en sol nere i ena hörnet och ett överstycke med tre små kors.
GAMLA KYRKAN
Det var en medeltida stenkyrka som vid inventeringen 1829 betecknades som förfallen till tak och väggar. 1748 byggdes den till med tio alnar men det förslog inte, kyrkan upplevdes ändå som mörk och trång. Framför altaret satt ett altarskåp. En rymlig läktare fanns. Vid västra gaveln byggdes 1823 ett torn av korsvirke fodrat med bräder och två nya klockor som göts i Jönköping 1822.