Stäng fönster Ängelholm kn, ÄNGELHOLM 2:68 REBBELBERGA KYRKA

Beskrivning
Under 1500-talet höggs ekskogen ner utan att man återplanterade mellan Skälderviken och Rebbelberga. Detta fick till följd att flygsanden ökade markant. Sanden låg tidvis i drivor ända fram till kyrkporten och kyrkogården var sandtäckt enligt en skrift från 1700-talet. Problemet åtgärdades med ett vallsystem och en skogsplantering av tall som höll sanden på plats.
Den äldsta bevarade avbildningen av kyrkogården är från 1780-talet. Där är kyrkogården liten och omgärdad av en ellipsformad stenmur. Kyrkogården saknade träd. Vid en biskopsvisitation 1867 när kyrkan var nybyggd anmärkte biskopen att kyrkogården borde planeras och träd planteras. 1876 utökades kyrkogården med en liten bit åt väster och öster, kyrkogården fick en rektangulär utformning. (Kvarter 1).
Församlingen växte och större kyrkogård behövdes, den enda expansionsmöjligheten var åt söder. Kyrkogården har utökats tre gånger åt söder, 1912 och 1937. (Kvarter 2) Den senaste utvidgningen började planeras 1962 och invigdes 1970. Utökningen var både åt söder och lite åt öster och ritades av hortonom Staffan Larsson. (Kvarter tre). 1991 invigdes minneslunden i detta kvarter.

Kyrkogården omges på alla sidor av en mur avtäckt med röda tegelpannor. Mestadels är muren av gråsten och bruk, mot söder är dock muren nyare och putsad. Mot norr
står en rad av lindar, liksom mellan kvarter två och tre. Huvudingången är i norr från parkeringen med en smidesgrind mellan murade pelare. Grindar finns även i alla övriga väderstreck.
Kyrkan är omgiven av singel och gångarna är av singel, dock ligger det betongplattor från parkeringen till entrén i tornet. Gravstenar runt kyrkan i kvarter 1 är omväxlande placerade i gräs, eller har omgärdning av buxbom, smide eller stenramar. Vissa delar är helt grässådda. Ett flertal högresta gravstenar från sekelskiftet 1800/1900-tal står väster och söder om kyrkan. Den äldsta gravstenen är från 1795. Den vanligaste titeln är lantbrukare. Kyrkogården har bland annat fyra gamla hängaskar och en stor ek.
Kyrkogården sluttar mot söder och kvarter tre ligger betydligt lägre än kyrkan.
I kvarter två är gravplatserna mer enhetligt utformade med singel och omges av buxbom och delvis med rygghäckar av bok. Ett flertal vintergröna träd växer på gravplatserna. Stenarna är låga och horisontella.
Kvarter tre avskiljs med en rad av höga lindar och en bred buxbomshäck. Här finns minneslunden, en gräsmatta och damm omgiven av ligusterhäckar. I urnlunden är gravplatserna delvis placerade längs rygghäckar av idegran och längs muren.

Byggnader på kyrkotomten
Ett bårhus, från ca 1948, ritat av arkitekt Eiler Græbe, står nordväst om kyrkan på parkeringen utanför kyrkomuren. Fasaden är putsad och vitmålad, sockeln är av gråsten och taket är sadeltak med röda tegelpannor.
Personalhus och förråd ligger sydöst om kyrkan. Fasaden är vitputsad och sadeltaket är täckt med röda tegelpannor. Byggnaden från 1970 är ritad av Lindström & Ernehagen.

Se även beskrivning av Rebbelberga kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015