Stäng fönster Göteborg kn, LORENSBERG 42:1 WERNERSKA VILLAN

Beskrivning
Kvarteren längs Nya Allén gavs en monumental utformning och ligger som stora palats vända mot allén. Wernerska villanUppdraget lämnades istället till Adrian Peterson. Förslaget fastställdes i december 1886. Anlitad byggmästare var firman N Andersson & Co. Arkitektoniska förebilder var hämtad från norra Tyskland. Villan inrymde tjugo rum fördelade på två bostadsvåningar och en vindsvåning. Till byggnaden hörde även ett stall. Redan från början installerades elektriskt ljus och även en del gasledningar. I husets togs ofta emot gäster av hög börd, bl a kung Oscar II.

Efter Carl Wijks död övertogs villan under en period av hans äldste son Carl Olof Wijk. Villan såldes därefter till grosshandlare Gustaf Werner. Före sin död testamenterade han hela fastigheten med alla inventarier till Göteborgs stad på villkor att hans systrar fick bo kvar i villan under hela sin levnadstid. Göteborgs stad blev ägare till villan 1950 då en omfattande renovering genomfördes. Bostadsvåningen kom därefter att användas som kommunens representationsvåning. Första våningen moderniserades då som kontor. Sedan 1997 är den arkitektkontor för Semrén och Månsson.

Villan i nyrenässans var en av den tidens mest praktfulla byggnader i Göteborg med en interiör som visar ett förmöget borgarhem. Byggnaden har två våningar med övervåningen i varmrött frankfurtertegel, dekorerad med granitkolonner, ljusa pilastrar och balkonger. Fasaden avslutas upptill med en skulptural fris och takgesims. Mot Teatergatan finns ett burspråk utsmyckat av skulptören Edvard Barmbeck. Villan var stadens första med belysning. Strömmen kom från en ångmaskindriven dynamo i källaren.