Stäng fönster Sjöbo kn, SANDBÄCK 8:3 SÖDRA ÅSUMS KYRKA

Kyrkomiljön
Södra Åsum ligger invid Åsumsån strax norr om Sjöbo. Den nya kyrkan som uppfördes i början av 1900-talet ligger några hundra meter söder om den gamla kyrkbyn och den medeltida kyrkan, där villabebyggelse från 1900-talets andra hälft i norra utkanten av Sjöbo ansluter. I övrigt består kyrkoanläggningens direkta omgivning av ängs- och åkermark med inslag av skogsdungar, inte minst längs den slingrande Åsumsån.

Kyrkbyn finns belagd i skrift sedan 1300-talet, då som Asum (Södra lades till 1885 för att skilja socknen från Norra Åsum), och kraftkällan som ån utgör har varit central för byn där en kvarn var i drift fram till 1960-talet. Den senaste kvarnanläggningen från 1860 med tillhörande inlopp, rännor, dammar och ekonomibyggnader finns ännu bevarad, liksom huvudbyggnaden Villa Åsum uppförd 1902–03 efter engelskt villaideal. Södra Åsum utgör riksintresse för kulturmiljövården, där utöver de båda kyrkorna, Åsumsgården och kvarnanläggningen även skolbyggnad, en av länets bäst bevarade stenvalvsbroar från 1700-talet samt en av länets äldsta friluftsbad nämns som uttryck för riksintresset.

Södra Åsum var länge en av de största byarna inom det nuvarande kommunområdet. På 1700-talet fanns förutom sätesgården som sedermera blev frälsegård under Övedskloster 25 gårdar och sju gatehus. Vid samma tillfälle utgjordes Sjöbo, som sedan medeltiden ingått i Södra Åsums socken, av sex gårdar. I och med skiftet 1852 kom byarna att splittras och i Sjöbo, som var en knutpunkt i vägnätet och hade gästgiveri, inleddes en expansiv period när en kreatursmarknad etablerades 1864. Med industrialiseringen och järnvägens ankomst 1893 ökade befolkningen ytterligare och 1898 blev byn municipalsamhälle inom Södra Åsums landskommun. När socknens medeltida kyrka inte längre kunde rymma församlingsborna och en ny kyrka skulle byggas höjdes röster för att den skulle hamna i Sjöbo. Efter omfattande diskussioner uppfördes den slutligen på byn Sandbäcks ägor, mellan den gamla kyrkbyn och municipalsamhället, där friherre Gustav Ramel på Åsumsgården upplät en tomt. Vid storkommunreformen 1952 slogs landskommunen ihop med Björka och Ilstorp och fick namn efter Sjöbo där befolkningen nästan fördubblats sedan första världskriget. När församlingarna i Södra Åsum, Björka och Ilstorp sammanslogs 2002 fick även den nya församlingen namn efter Sjöbo.

Södra Åsum utgör riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogård
Södra Åsums nya kyrkogård anlades i samband med kyrkans uppförande 1901–02 och de äldsta delarna utgjordes av en rektangulär yta som omgav kyrkan samt en kil i sydost mot Södra Åsumsvägen. De första utvidgningarna skedde västerut, av äldre fastighetsbeteckningar att döma i två etapper, varav den första mindre var genomförd redan när Häradsekonomiska kartan 1910–15 upprättas. Den andra utvidgningen sker senast kring seklets mitt, troligen runt 1930-talet. Ritningar för en omfattande utvidgning i norr tas fram 1968 av KTAB landskapsarkitekter, Helsingborg. Utvidgningen är markerad som kyrkogård på Ekonomiska kartan från 1971 men tycks inte färdigställas och tas i bruk förrän 1977–78. Kyrkogården blir därigenom dubbelt så stor och får nuvarande utbredning.

Den sju hektar stora kyrkogården har idag två tydligt skilda karaktärer. Den södra delen (kyrkogårdens äldsta del samt de båda utvidgningarna åt väster) bevarar en struktur typisk för tiden för kyrkans uppförande, med kvartersindelning, grusade gravplatser inramade av stenramar, lågt klippta häckar eller staket, frodig vegetation med tyngdpunkt på städsegröna barrträd och buskar samt gravvårdar från 1900-talets första hälft med insprängda nyare vårdar på äldre gravplatser.

Den norra delen som anlades på 1970-talet präglas av modernare kyrkogårdsideal och gravskick. Marken är frånsett gångarna är gräsbevuxen. Den östra triangulära delen i anslutning till Södra Åsumsvägen utgör minneslund utformad som en äppellund med träd i ängsmark. Öster därom är urngravplatser ordnade utmed svängda rygghäckar av liguster. Den centrala delen av kyrkogården upptas av askgravplatser, dels ordnade kring en bågformad ligusterhäck, dels vid fyra stora cirklar av ligusterhäckar som inramar askgravplatser med jordningsyta i gräs och centralt placerade lövträdssolitärer. I väster finns en anlagd damm omgiven av blomster- och trädplanteringar som plats för kontemplation.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens sydöstra hörn uppfördes 1952 ett gravkapell ritat av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Den vitputsade byggnaden har cirkulär planform och konformat tak avtäckt med svarttjärade takspån. Åt nordväst finns ett utskjutande entréparti med en rundbågigt avlutad pardörr i diagonalställd ekpanel. I motsatt väderstreck avskärmar en svängd naturstensmur trappan till källarvåningen.

Längst i väster på kyrkogårdens norra del finns vaktmästeri med RWC för kyrkogårdens besökare i en byggnad av barackkaraktär med grönmålad locklistfasad och flackt sadeltak. Norr om vaktmästeriet finns ett garage med snarlik utformning. Byggnaderna är samtida med kyrkogårdsutvidgningen.

Källor och litteratur
Södra Åsums kyrka, Sjöbo församling, Underhållsplan (2010-12-01), Barup & Edströms arkitektkontor AB, Simrishamn.
Södra Åsums nya kyrkogård, Vård- och underhållsplan (2017-05-31), Barup & Edströms arkitektkontor AB, Limhamn och Simrishamn.
Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besok-och-upptack/kulturmiljoprogram/omraden/sjobo-s-asum.html, hämtad 2019-02-01.
Sjöbo kommun. Kulturnämnden. Bevarandevärda kulturmiljöer inom Sjöbo kommun: https://www.sjobo.se/download/18.48ef7cbb166100ed03bd85/1538575254048/Bevarandevärda%20kulturmiljöer%201993.pdf, hämtad 2019-01-21.
Sjöbo kommun. Bygga, bo och miljö. Kulturmiljöprogram Sjöbo tätort: https://www.sjobo.se/bygga-bo-och-miljo/bygga-nytt-andra-eller-riva/kulturhistoriska-byggnader-kulturmiljoer.html, hämtad 2019-02-01.
Svenska kyrkan. Sjöbo församling. Södra Åsums kyrka: https://www.svenskakyrkan.se/sjobo/sodra-asums-kyrka, hämtad 2019-02-01.
Ystads Allehanda, Stora kyrkan stängs fram till april, publicerad 2018-11-14: http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/stora-kyrkan-stangs-fram-till-april/, hämtad 2019-02-04.