Stäng fönster Växjö kn, DOMKYRKAN 1 VÄXJÖ DOMKYRKA

Beskrivning
Tidigare fanns en inhägnad kyrkogård och begravningsplats runt domkyrkan. Där begravdes människor från tiden för kyrkans tillkomst fram till början av 1800-talet. År 1807 invigdes den nyanlagda Tegnérkyrkogården längre västerut, och marken runt kyrkan började omvandlas till parkområde.
Växjösjön sträckte sig förr närmare kyrkan och från sydfasaden till sjökanten var det endast 12 – 15 meter. Denna gräns försköts dock under 1700- och 1800-talet då flera sjösänkningar och utfyllnader utfördes. Idag är Linnéparken som omger kyrkan ett uppskattat offentligt grönområde med både öppna gräsytor och äldre lövträdsbestånd. Den begränsas i väster av Linnégatan sträckning, i söder av järnvägens banvall och i öster av Teleborgsvägen. Åt norr ligger det karolinska gymnasiehuset där norra gränsen för den gamla kyrkogården förr gick och Linnéparken nu också slutar.

Vid korets östra mur står en runsten, vilken flyttades dit 1959. Tidigare var den inmurad i korväggen. Stenen dateras till 1000-talets andra hälft och restes av vikingen Toke, åt Grims son Gunnar.
På området finns även ett monument föreställande Esaias Tegnér, mellan kyrkan och gymnasiet. Den restes 1926 till 100-årsminnet av skaldens flyttning till Växjö, och utfördes av skulptören Arvid Källström.