Stäng fönster Lund kn, VEBERÖD 52:1 VEBERÖDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är placerad i kyrkogårdens sydöstra hörn. Den östra delen sluttar kraftigt ner mot gatan. De äldsta delarna av kyrkogården återfinns i kyrkans direkta närhet, i söder, norr och i öster. Denna del karaktäriseras av låga buxbomshäckar, grusgångar och grusgravar. Kring 1930 utvidgades kyrkogården västerut. Detta parti domineras av det då tillkomna gångsystemets två huvudaxlar, vilka möts i en hexagonalt formad brunn, murad i rött tegel. Under andra hälften av nittonhundratalet utvidgades kyrkogården ytterligare västerut. Denna del har gångar belagda dels med grus, dels med rödaktig kalksten.

Under senare tid har flera mindre ask- och minneslundar tillkommit där äldre gravstenar återvunnits. Den senaste stod klar år 2013 och gestaltades av församlingen själva. Det finns även en större minneslund ett stycke längre väster om kyrkan, vilken restaurerades för ett antal år sedan.

Se även beskrivning av Veberöds kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Axelson, D: Hållbar planering i småort – vad händer när tåget kommer tillbaka till Veberöd?, Examensarbete i Fysisk planering, BTH 2008
Underhållsplan för Veberöds kyrka i Veberöds församling (2005-11-30), AIX Arkitekter AB, Stockholm
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad
Veberöd kyrkogård, Veberöds socken, Landsantikvarien Malmöhus län genom antikvarie Karen Wanby 1992
http://kmb.raa.se/cocoon/bild/kont-5c3429651e8e6e714031281d3d60611c84124f23?form_name=searchresult&form_action=fetch&id=16000200064697&offset=9, Riks­antikvarieämbetet Kulturmiljöbid, hämtad 2015-07-15
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2014-09-14