Stäng fönster Lund kn, GENARP 32:1 GENARPS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården kring Genarps kyrka består egentligen av flera olika kyrkogårdar som tillkommit under olika tidsperioder och är förlagda söder, norr och öster om kyrkan. Södra gamla kyrkogården är den äldsta och tros ha anlagts i samband med kyrkans uppförande i slutet av 1500-talet. Sannolikt fanns redan en begravningsplats som hörde till den tidigare medeltida kyrkan.

Kyrkogården nås från den västra ingången som markerats med dubbla murpelare. De två högre murpelarna i mitten har smidesgrindar, vilka tidigare hörde till ett inhägnat gravkor inne i kyrkan. Denna del av kyrkogården har kvar mycket av sin 1600-talskaraktär med få träd och gravar grupperade i klungor istället för i kvarter. Större delen av den södra gamla kyrkogårdens västra del är grästäckt och saknar gravar. I dess sydvästra hörn finns en gravrätt för slottsägarna vid Häckeberga slott, vilken brukades efter det att gravkoren i kyrkan slutade användas som begravningsplats.

Norra gamla kyrkogården användes fram till 1827 som åkertäppa av kyrkans orgeltrampare. Tanken var därefter att marken skulle användas som fattigtomt. Planerna förverkligades emellertid aldrig och i mitten av 1800-talet kom området att börja användas som begravningsplats. Idag präglas den norra gamla kyrkogården av en restaurering som gjordes år 1945. Kyrkogården ordnades då efter ett rutnätsmönster med låga buxbomshäckar kring grustäckta gravar. Långa tujahäckar delar in den norra gamla kyrkogården, vilket ger den ett uttryck som skiljer sig från de övriga kyrkogårdarna.

Öster om de ovan nämnda kyrkogårdarna ligger Häckeberga kyrkogård, anlagd 1884. På denna plats låg den gamla byn fram till enskiftet år 1800. Muren som tidigare avgränsat den södra gamla kyrkogården i öster flyttades så att den istället utgjorde en förlängning på den södra muren österut. Mitt på Häckeberga kyrkogård står en hög obelisk i natursten som gravvård över Tönnes Wrangel och hans hustrus gravvalv. Genom sin parkkaraktär skiljer sig Häckeberga kyrkogård från de övriga kyrkogårdarna.

Öster om Häckeberga kyrkogård anlades år 1912 den östra kyrkogården. Gångar och gravar är belagda med grus och kvarteren är indelade med låga buxbomshäckar. En trädkrans av alm, lind och lönn avgränsar delvis kyrkogården i norr, väster och öster.

Symmetriskt anlagd med rätlinjigt gångsystem breder den norra kyrkogården ut sig strax norr om Häckeberga kyrkogård. Området karaktäriseras av grusgångar och grusgravar, vilka delas in i lika stora fyrkanter av låga buxbomshäckar. I väster, norr och i öster avgränsas kyrkogården av en hagtornshäck och en trädkrans av ung oxel.

Byggnader på kyrkogården
En grupp byggnader bestående av pastorsexpeditionen från 1996, kyrkstugan som byggdes ut med toalett och pannrum 1973–1974 samt ekonomibyggnader finns placerade nordväst om kyrkan, dvs. väster om den norra gamla kyrkogården.

Bonnier, A-C, Sjöström, I, m.fl.: Kyrkornas hemligheter, Medströms Bokförlag 2013
Underhållsplan för Genarps kyrka i Genarps församling (2007-05-23), Ponnert arkitekter
AB, Lund
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet
2008
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad
Dohrmann, E: Genarps kyrkogårds historia, övningsuppgift i kursen Trädgårds-historia I
(5 hp), institutionen för landskapsplanering Alnarp, SLU 2002-11-19
Fernlund, S: Kyrkor i Skåne – en kulturhistoria, Bokförlaget Signum, Lund 1980
Gustafsson, E, Studier i kyrklig konst och arkitektur tillägnade Evald Gustafsson, Riksantikvarieämbetet,
Stockholm 1992

Se även beskrivning av Genarps kyrkomiljö under Miljöer.