Stäng fönster Hörby kn, ÖSTRABY 23:1 ÖSTRABY KYRKA

Kyrkomiljön
En dryg mil söder om Hörby ligger Östraby i ett öppet och svagt kuperat odlingslandskap. I socknen har högar från bronsåldern påträffats, men inga boplatser. Fynden från järnålder och in i medeltiden är däremot rika, med boplatser, fossila åkrar, hägnader, domarringsliknande formationer, högar och enligt lokal tradition även en galgplats. Den nuvarande kyrkan uppfördes sannolikt i slutet av 1100-talet och tros ha föregåtts av en tidigare kyrka, troligen i trä.

1570 omnämns Östraby socknen i landeboken som Østerstadt Sognn. Namnet kommer av relationen till den angränsande socknen Västerstad. 1611 omnämns byn som Osterbye och på storskifteskartorna från 1774 som Östraby. Den bestod då av 16 kringbyggda gårdar, av vilka ungefär hälften låg samlade kring kyrkan och resterande utmed bygatan. Enskiftet i början av 1800-talet genomfördes genom så kallat stjärnskifte, där ägorna fördelas i kilformade avsnitt med utgång från den befintliga gårdsbebyggelsen. Detta medförde att merparten av gårdarna ännu ligger kvar på sina ursprungliga platser, men också att byn under sent 1800-tal och 1900-tal kom att ta formen av en utpräglad radby med nordvästlig–sydöstlig riktning utmed den gamla bygatan.

I dag är kyrkan belägen i nordvästra delen av byn. Öster om kyrkan finns församlingshem, kyrkstallar och äldre ekonomibyggnader. Byns bebyggelse utgörs huvudsakligen av gårdar och gatehus från 1800-talet eller äldre, samt bostadshus, före detta affärslokaler och skolbyggnad som representerar arkitekturutvecklingen under 1900-talets första hälft. I byns södra del finns en handfull bostadshus från 1900-talets andra hälft.

Kyrkan och kyrkogården ligger inom registrerat fornlämningsområde Östraby 99:1 som avser bytomten enligt 1776 och 1808 års kartor och skyddas enlig 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Östraby kyrkogård är efter ett flertal utvidgningar och anläggandet av en separat kyrkogård idag ovanligt stor för en by med cirka 200 innevånare. Exakt tidpunkt för de olika utvidgningarna har inte med säkerhet kunnat fastställas. Den medeltida kyrkogården var liten och omgav kyrkan i dess direkta närhet. På den geometriska avmätningskartan från 1744 är den rektangulär och muromgärdad, sannolikt hade den ännu sin ursprungliga utsträckning. Kyrkogården hade vid denna tid gårdsbebyggelse i direkt anslutning i samtliga väderstreck utom i norr. I takt med att dessa avvecklats har utvidgningar möjliggjorts. Att döma av kvarvarande äldre gravstenar har den första skett åt öster, möjligen redan efter enskiftet på tidigt 1800-tal, och nästa åt söder, vilken kan ha dröjt till tidigt 1900-talet men finns med på häradsekonomiska kartan 1910–15. Däremellan, troligen på sent 1870-tal, anlades en separat kyrkogård ett hundratal meter öster om kyrkan, kallad Östra kyrkogården. Den sista av de angränsande gårdarna som revs var den rakt i väster, där det vid mitten av 1900-talet uppfördes ett bårhus och anlades en parkering. En sista utvidgning har skett i sydväst. På ekonomiska kartan från 1971 har kyrkogården samma utsträckning som idag.

De äldsta delarna närmast kyrkan och utvidgningen i öster inramas av en naturstensmur och delvis av en trädkrans med lindar. Entréer finns i väster och norr genom smidesgrindar i stenstolpar. Gångarna är grusade medan gravkvarteren i öster främst är grusade och i väster gräsbevuxna. I öster är kvartersstrukturen tydligare och gravplatserna inramas av låga häckar eller stenramar, medan gravstenarna i väster är placerade mer sporadiskt. Äldre högresta gravstenar från decennierna kring sekelskiftet 1900 dominerar men lägre stenar typiska för 1930-talet och kommande decennier förekommer.

Utvidgningarna i söder och sydost omges av häckar av avenbok, hagtorn och nypon. Utmed södra sidan finns även en relativt nyplanterad trädkrans av oxel. Södra utvidgningen har snarlik karaktär som delarna närmast kyrkan, men med större del gravvårdar från 1930-talet och kommande decennier. Den sydöstra delen representerar mer sentida kyrkogårdsideal med gravar i gräsade ytor utan indelningar mot långa rygghäckar av liguster. Här finns sedan tidigt 1990-tal en minneslund och sedan 2000-talets första decennium såväl askgravplats som urngravar. Östrabys kyrkogård präglas av en stor artrikedom, vilken är mest påtaglig i den sydöstra delen med inslag som jasmin, benved, aronia, gullregn, ginkoträd och japansk dvärglönn.

Östra kyrkogården är belägen på en flack kulle och omgärdas av en trädkrans av hamlade lindar och en stödmur av huggen sten. Den stora ytan är i sin helhet gräsbevuxen, och kyrkogården har närmast karaktären av ödekyrkogård med sporadiskt kvarvarande högresta gravvårdar från främst slutet av 1800-talet. Utmed den södra sidan finns emellertid ett mindre antal gravar av senare datum, med lägre hållna gravstenar och inramningar av lågt klippta häckar. Växtligheten är mycket sparsmakad i form av någon enstaka tuja, syren och rododendron.

Byggnader på kyrkogården
Väster om kyrkan ligger ett bårhus som nås via en grusad gång kantad av en kort allé av pelaravenbok. Byggnaden uppfördes i slutet av 1950-talet med utformning inspirerad av kyrkan. Murverken av natursten är oputsade sånär som på gavelpartier och listverk som är slätputsade. Norra gaveln har en dubbelport i ek med lunettformat småspröjsat överljus och gavelröstet pryds av ett latinsk kors i blindering. På sydfasaden sitter ett rundbågigt småspröjsat fönster. Bårhuset täcks av ett sadeltak med enkupigt ljust rött tegel.

Mellan de båda kyrkogårdarna ligger en samling hus som hör till församlingen. Byggnaderna utgörs av församlingshem, kyrkstallar och äldre ekonomibyggnader. Enligt uppgift vid platsbesök planeras rivning av en eller flera av byggnaderna.

Källor och litteratur
Östraby kyrka, Västerstads församling, Underhållsplan (2007-12-19), Barup & Edström Arkitektkontor AB, Simrishamn

Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.

Hörby kommun, Områdesbeskrivning (2014-06-16): http://www.xn--hrby-5qa.se/boochbygga/Planering/oversiktligplanering/samradshandling/PublishingImages/ 8.%20Omr%C3%A5desbeskrivning%20(sid.%2092-213).pdf, hämtad 2017-11-18.

Svenska kyrkan. Hörby församling. Östraby kyrka: https://www.svenskakyrkan.se/hoerby/ostraby-kyrka, hämtad 2017-12-13.

Lantmäteriet. Historiska kartor: https://historiskakartor.lantmateriet.se/historiskakartor/searchresult.html?archive=GEOIN&firstMatchToReturnLMS=1&firstMatchToReturnREG=1&firstMatchToReturnRAK=1&yMin=6179343&xMin=417176&yMax=6180343&xMax=418176, hämtad 2017-12-13.