Stäng fönster Helsingborg kn, RAMLÖSA 7:4 RAUS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården var tidigare mindre och omfattade bara backen mot söder närmast kyrkan. Under 1800-talet behövdes mer plats och 1824 och 1859 har kyrkogården utvidgats åt söder, öster och väster. Den blev ändå fullbelagd och 1880 anlades en helt ny kyrkogård i Råå fiskesamhälle ett par kilometer bort. 1984 beslutades om utvidgning av Raus kyrkogård åt norr, på andra sidan parkeringen, och fortsatt expansion är där möjlig. 1991 anlades en minneslund.
En liten pestkyrkogård har funnits öster om nuvarande kyrkogård för att ta hand om pestoffren 1710.
Gamla kyrkogården omges av en kallmur. Mot söder längs Råån är muren avtäckt med kalkstensplattor. Entréerna är smidesgrindar som omges av kraftiga murade hörnstolpar avtäckta med plåt. Mot öster växer stora askar, mot söder mindre mannabokar.
Kyrkogården sluttar kraftigt ner mot söder ända fram till Råån. En del gravar har inramning av buxbom eller stenram, många gravstenar står i gräs. Flera buxbomshäckar är förväxta och döljer helt gravstenarna och häckarna bildar istället skulpturala former. Gångarna är dels av singel och dels av kalkstensplattor. Kyrkan omges med en kant av kullersten.
Många stenar är från förra sekelskiftet i stående format. Här syns den avbrutna trädstammen och flera stenar har infällda porslinsmedaljonger. Bland gravstenarna märks bl a konstnär Hugo Gehlin som gjort alla målningar i kyrkofönstren, och Ruben Rausing som grundade TetraPak och tog sitt namn från Raus.
Den nyanlagda kyrkogården norr om kyrkan omgärdas av friväxande buskar av flera sorter. Gravarna står dels i raka rader längs rygghäckar av friväxande ölandstok, dels står de i rundare former med liggande stenar och en mängd perenner.
Minneslunden har en skulptur ”Livstoner” av Olle Bladh från 2004. Den är av vit marmor och svart sten med ett vattenspel. På minneslunden finns även en brunn för snittblommor.

Byggnader på kyrkotomten
En fristående klockstapel står i vinkeln mellan koret och södra korsarmen. Klockstapeln är kvadratisk med uppåt avsmalnande sidor som är klädda med tjärad lockpanel. Överst finns ljudluckor. Topptaket är kraftigt överkragande och klätt med ekspån. Stommen består av fyra hörnstolpar och två stolpar i mitten. Virket är huvudsakligen fur med inslag av äldre ek som antagligen är återanvänt. Den ena mittstolpen av ek kan vara senmedeltid enl Petter Jansson. Kyrkans äldsta klocka göts 1456, kanske har den hängt i den föregående klockstapeln som stod på samma plats som den befintliga som återuppbyggdes 1782. En brant trappa leder upp till klockvåningen som helt upptas av klockstolen med två klockor.

Se även beskrivning av Raus kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012