Stäng fönster Eslöv kn, ÖRTOFTA 21:4 ÖRTOFTA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogårdar som vi känner dem idag, med gångsystem, gravkvarter och gravmonument är ett fenomen som fick sitt genomslag så sent som på tidigt 1800-tal. Medeltida kyrkogårdar var enkelt utformade, gräsklädda och trädlösa, där gravplatserna utgjordes av låga gravkullar utan särskild markering än möjligen ett enkelt träkors. I särskilda fall kunde liggande hällar förekomma, och i mer modern tid var enkla träramar med blomsterplanteringar vanliga som gravutsmyckning.

Sannolikt var det så den gamla kyrkogården som omger Örtofta kyrka en gång såg ut. Idag finns här inga gravar kvar och tomten är till största delen beväxt med gräs och närmast kyrkan belagd med singel. En låg naturstensmur avgränsar den gamla kyrkogården åt Kyrkvägen i norr.

Kyrkans nuvarande begravningsplats ligger sedan 1820-talet ett par hundra meter från kyrkan i byns norra del mitt emot den gamla prästgården. En spritputsad och vitkalkad mur avgränsar kyrkogården åt parkeringsplatsen och Kyrkvägen i söder. Ingången flankeras av två murade pelare i rött tegel med rundbågig mönstermurning och korsdekor. En lindarkad dominerar den äldre delen och markerar kyrkogårdens nord-sydliga huvudaxel. Strax sydost om den grusade huvudgången ligger det vitputsade kapellet. Innan kyrkorestaureringen 1953 stod här också en klockstapel med kyrkans två malmklockor. Låga formklippta häckar av buxbom delar in de grusade gravarna i de gamla östra och västra kvarteren. Återlämnade gravar markeras med rött grus, medan de ännu brukade har krattad grå singel av samma typ som gångarna. En del äldre gravar från 1800-talet är inhägnade med granitpelare, järnkättingar och låga stensocklar, andra omges av järnstaket dekorerade med franska liljor.

Det norra kvarteret ligger i en sluttning och är i huvudsak gräsbevuxet med inslag av grusade gravar i östra delen. Formklippta avenbokshäckar avgränsar mittdelen. 1995anlades här en minneslund efter ritningar av Lokal XXX Arkitekter i Stehag. Minneslunden har oval form och omges av en tuktad avenbokshäck. I norra delen finns ett svängt vattenkar i betong som klätts med granit. Växtligheten i minneslunden domineras av olika timjanarter.

Växtligheten på kyrkogården karaktäriseras av städsegröna växter som sockertoppsgran, idegran och tuja. Kyrkogården avgränsas i väster och öster av idegranshäckar och i norr av gunnebostaket och blandhäck.

Byggnader på kyrkogården
Strax öster om kyrkogårdens huvudgång ligger ett vitputsat kapell med tegelavtäckt tak. Kapellet invigdes på allhelgonadagen 1950 och uppfördes av byggmästaren Axel Bengtsson, Kungshult, efter ritningar av domkyrkoarkitekten Eiler Græbe 1947.

Se även beskrivning av Örtofta kyrkomiljö under Miljöer.

Wahlgren, B: Underhållsplan för Örtofta kyrka (2005-06-09), Restaurator AB, Malmö.