Stäng fönster Eslöv kn, STEHAG 47:1 STEHAGS KYRKA

Kyrkomiljön
På en höjdsträckning en knapp kilometer väster om Västra Ringsjön ligger Stehags kyrkby. Gränsområdet mellan norra Skånes skogrika bergområden och slättbygderna i söder karaktäriseras av odlad och betad mark med inslag av mindre lövskogsbestånd. Norr om kyrkbyn ligger Rönneholms mosse och ett par kilometer västerut tätorten Stehag som växte upp kring stationen när järnvägen mellan Örtofta–Höör anlades 1858. På Rönneholms mosse har en mängd fynd från äldre stenåldern gjorts, bland annat några av Europas bäst bevarade hyddlämningar. Sätesgården Rönneholm hade länge patronatsrätten till Stehags kyrka som uppfördes på 1100-talet.

Stehag nämns för första gången i skrift 1349, då som Stoodhaugæ. Namnet lär ha betydelsen stohagen. På storskifteskartan från 1798 har kyrkbyn 16 gårdar. Idag ligger endast ett fåtal gårdar kvar, däribland prästgården och klockarebostället med trelängad korsvirkesgård, och bebyggelsen utgörs i övrigt av en handfull gatehus tillkomna under 1900-talets andra hälft. Området Ageröd-Bosjökloster-Stehag-Stockamöllan är utpekat som särskilt värdefull kulturmiljö, där kyrkan, prästgården och klockarbostaden lyfts fram som motiv för bevarande.

Kyrkan och kyrkogården ligger inom registrerat fornlämningsområde Stehag 65:1. Lämningen avser kyrkbyns utsträckning enligt 1837 års karta och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Stehags gamla kyrkogård omger kyrkan och nås via huvudingången i söder med murade och vitputsade grindstolpar med grindar av smide, vilka tillkom i början av 1930-talet. Entré finns även från en större grusad parkering i norr. Kyrkogården omgärdas av en kallmurad naturstensmur, en avenbokshäck samt en krans av lövträd, bland annat lind, ask, lönn, oxel, björk och blodbok. Från ingången i söder löper en grusad gång mot kyrkans sydentré och en mot östentrén. Gångarna sammanstrålar och fortsätter runt kyrkan. I väster är den sedan tidigt 2000-tal stensatt. Utmed gångar finns stolpbelysning som tillkom vid mitten av 1970-talet. Kyrkogården är i övrigt gräsbevuxen och vegetationen utgörs främst av mindre blomsterplanteringar och nyponbuskar direkt söder om kyrkan, en syren i väster samt några få solitärer i form av björk, rönn, en och tuja. I anslutning till vapenhuset finns ett flertal romanska liggande gravhällar, de flesta med runda gravstenar. I sydväst står en handfull äldre gravvårdar och i sydöst ett 20-tal lägre stenar som tillkommit från 1900-talets sista decennier och framåt.

Stehags nya kyrkogård ligger några hundra meter sydost om kyrkan och har tydlig 1800-talskaraktär med asymmetrisk uppbyggnad och drag av engelsk park. Kyrkogården karaktäriseras även av mängden arter, fritt placerade och av olika ålder. Äldre högresta lövträd som lönn och ask förekommer som solitärer eller i mindre grupper, liksom barrträd som tuja och idegran. De sistnämnda arterna förekommer även formklippta vid gravkvarteren. De yngre solitärerna utgörs bland annat av blodbok, hängbjörk och japansk dvärglönn. Centralt på kyrkogården, vid en grupp äldre lövträd finns en möjligen anlagd hög. I dess närhet finns en minneslund, vilken anlades vid mitten av 1990-talet och omgestaltades 2014–15. Där gravarna är ordnade i kvarter är gravplatserna i regel singelbelagda och inramas av lågt klippt buxbom. Stora ytor är gräsbevuxna med äldre sporadiskt utplacerade äldre stenar. Kyrkogården har ingångar i väster, sydöst och öster och inramas i sin helhet av en lönnhäck med inslag av bland annat liguster. Sedan 2013 eller 2014 finns även ett gunnebostängsel som skydd mot rådjur.

Byggnader på kyrkogården
På den gamla kyrkogården finns inga byggnader utöver kyrkan. Öster om den nya kyrkogården uppfördes 2001 ett barackliknande vaktmästeri med rödfärgad fasadputs och pulpettak belagt med svart plåt.

Källor och litteratur
Stehags kyrka, Eslövs kyrkliga samfällighet, Lund stift, Skåne län, Underhållsplan (2004-11-16), Restaurator AB, Lund.
Banning, K. A Cataoluge of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark 1100–1600: Scania, Halland, Blekinge. Köpenhamn: Akademisk Forlag, 1976.
Karlson, W. Johan Ullberg: en skånsk träskulptör under 1700-talet. http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1929_348, hämtad 2018-02-23.
Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.
Länsstyrelsen Skåne. Kulturmiljöprogram. Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Skåne: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/eslov/Pages/Agerod-Bosjokloster-Stehag-Stockamollan.aspx, hämtad 2018-03-08.
Riksantikvarieämbetet. Kulturmiljöbild: http://kmb.raa.se/cocoon/bild/kont-5200657f5a4f2e7b538527531e564f44070c3510, hämtad 2018-03-06.
Svenska kyrkan Eslöv. Kyrkor och lokaler. Stehags kyrka: https://www.svenskakyrkan.se/eslov/stehags-kyrka, hämtad 2018-03-06.