Stäng fönster Älvdalen kn, SÄRNABYN 3:27 SÄRNA GAMMELKYRKA

Anläggningen består av en äldre kyrkogård med en kyrka.

Räkenskaperna avslöjar att en inhägnad kyrkogård redan fanns på platsen på 1680-talet. Då inköptes nämligen en särskild port för kyrkogården. Denna kyrkogård härstammade från Särnas första kyrka.
I samband med uppförandet av Särna nya kyrka, invigd 1879, anlades även en ny kyrkogård i anslutning till denna. Jordfästningar inom gamla kyrkans kyrkogård upphörde då samtidigt.

Av gamla kyrkogården, som var anlagd inom kyrkotomten söder och öster om kyrkan, kvar-står 11 gravvårdar. Samtliga är troligen från 1800-talet och flera bär brickor med namn och årtal. Åtta av dessa består av träkors, två av järnkors och en av en stående gravsten över kyrkoherde H.J. Arnberg. De flesta gravvårdarna är resta söder om kyrkan, två, varav Arnbergs gravstenen, är anlagda bakom koret i öster. Resterna av den äldre kyrkogården består i övrigt av gräsytor, enstaka björkar och buskar.